Iași: Părinții, obligați să facă asta în prima zi de școală. Doar în acest fel elevii pot participa la orele de curs

Elena Avramescu, Radu Oprișan 08.02.2021, 11:44
Iași: Părinții, obligați să facă asta în prima zi de școală. Doar în acest fel elevii pot participa la orele de curs

Părinții, obligați să facă asta în prima zi de școală. Astăzi reîncep cursurile în majoritatea școlilor din România, însă lucrurile sunt puțin diferite față de cum erau părinții și elevii obișnuiți. Astfel, pentru elevii care prezintă în timpul orelor de curs simptome COVID-19, Ministerul Sănătății dorește testarea cu teste antigen rapide în toate cabinetele medicale școlare.

Părinții, obligați să facă asta în prima zi de școală

Deoarece vrea ca testarea să fie posibilă cât mai rapid, este nevoie ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul, informează ministerul. Astfel autoritățile recomandă părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie.

Dacă se întâmplă ca elevii să prezinte în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică imediat protocolul de izolare. În acest sens, atunci când există un consimțământ informat și semnat al părintelui sau al tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, pentr început, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Parintii, obligati sa faca asta in prima zi de scoala
Parintii, obligati sa faca asta in prima zi de scoala a elevilor din Iasi

În plus, toate aceste teste rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore, iar dacă părintele sau tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, acesta va lua legatura imediat cu medicul de familie în vederea stabilirii următorilor pași.

Însă măsura nu se aplică doar elevilor. Ministerul Sănătății menționează că testarea cu teste antigen rapide se recomandă și cadrelor didactice, dar și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, nu doar elevilor.

Urmăriți Impact.ro și pe