Iași: Ea este singura femeie care conduce un autobuz pentru transport în comun în România. Povestea ei este impresionantă

Elena Avramescu 27.01.2021, 18:43
Iași: Ea este singura femeie care conduce un autobuz pentru transport în comun în România. Povestea ei este impresionantă

Singura femeie care conduce un autobuz în România. Meserie neobisnuita pentru o tânară de 31 de ani din Iași. A ales să își urmeze visurile  și a ajuns să conducă  un autobuz de 11 tone pe străzile orașului. În timp ce, în țările dezvoltate egalitatea dintre sexe este o normalitate, în Iași este singură femeie care manevrează un autobuz pentru transport în comun.

Singura femeie care conduce un autobuz în România

Iuliana Henea s-a întors din Marea Britanie unde a lucrat într-o fabrică în urmă cu doi ani. Cu gândul de-a deveni șofer profesionist, iubirea pentru mașini a deprins-o de la soțul ei, iar de mai bine de 4 luni este angajată la Compania de Transport Public in Comun din Iași.

M-a încurajat soțul meu, fiind și el tot șofer de autobuz la această companie și am zis să fac și eu acest pas pentru că îmi place. Este o meserie dificilă, dar nu imposibilă. Nu este greu să fii șofer de autobuz, dar trebuie să te gândești ca ai o responsabilitate mare în momentul în care te afli în spatele volanului nu trebuie să te gândești numai la tine. Te gândești și la viața pasagerilor. În prima saptămână a fost un pic greluț pentru că mi-a fost frică de reacția călătorilor, orașul și așa este aglomerat, a declarat Iuliana Henea.

În fiecare zi se confruntă pe străzile Iașului cu tot felul de întamplări. Participanții la trafic rămân uimiți când o vad pe frumoasa blondă la volanul autobuzului. Călătorii o felicită, unii însă o privesc mirați căci rar văd o femeie la volanul unui autobuz. Colegii din trafic au și ei reacții neobisnuite.

Singura femeie care conduce un autobuz in Romania
Singura femeie care conduce un autobuz pentru transport in comun in Romania

Mă salută, îmi acordă prioritate, pentru că na, văd o femeie la volan. Și blondă și sexy, a adaugat Iuliana Henea.

Conduce un autobuz cu un gabarit de 12 tone și o lungime de 12 metri

Această meserie este destul de dificilă și pentru un bărbat, spun colegii Iulianei, care la rândul lor o apreciază pentru puterea de a ține piept provocărilor din trafic.

În primul rând trebuie să fii foarte atent la stradă. În al doilea rând trebuie sâ fii foarte calm. Dacă ești nervos și îți ieși din fire prea repede ca mai sunt și momente când te certi cu unul care nu-ți dă prioritate sau alții mai conduc o greseală și nu-i bine să te enervezi. Este greu, ne trezim la ora 3 jumătate, ne culcam la 12 jumătate, ne-a spus  Ion Iordache, sofer CTP.

Iuliana conduce acum un autobuz cu un gabarit de 12 tone și o lungime de aproximativ 12 metri. La început a lucrat pe  un singur traseu pentru a se obișnui. Acum conduce autobuzele de pe traseele 36, 28 si 5.

Compania de transport public Iași promovează egalitatea de sanse între femie și barbat. Mai avem o fată, o colegă care face acum cursurile de șofer de autobuz, sperăm să o finalizeze și de ce nu, să fie din ce în ce mai multe doamne și domnisoare care își doresc să urmeze această carieră, spun reprezentanții CTP Iași.

Frumoasa blondină nu se oprește aici, vrea să-și depășească limitele și să obțină permisul pentru toate categoriile de șofer profesionist.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...