Iarna a venit mai repede în Bucegi. Ninge viscolit la altitudini de peste 2.000 de metri

Elena Avramescu 20.09.2022, 12:26
Iarna a venit mai repede în Bucegi. Ninge viscolit la altitudini de peste 2.000 de metri

Ninge ca-n povești în România, mai precis în Bucegi, la altitudini care depășesc 2000 de metri. Nu este total neobișnuit să întâlnim un astfel de fenomen în această perioadă a anului, însă se întâmplă chiar după o perioada destul de caldă, astfel că mulți oameni au fost luați prin surprindere. Până acum s-a așternut un strat de câțiva centimetri de zăpadă și chiar s-au înregistrat temperaturi cu mult sub zero grade Celsius.

Iarna s-a instalat deja în Bucegi

Anunțul ninsorii viscolite a fost făcut de către meteorologii de la stația Meteo, care se află la 2506 metri altitudine.

„A venit iarna în zona alpină înaltă. Luni, 20 septembrie, la ora opt dimineața sunt minus opt grade și ninge viscolit”, a declarat meteorologul Sergiu Olteanu, care a postat pe pagina sa de Facebook mai multe imagini cu vremea rea din zona montană.

În unele locuri se poate observa cum zăpada este viscolită și chiar s-au format porțiuni de troiene care acoperă crestele munților.

În cursul zilei de ieri, 19 septembrie, la stațiile meteo Băneasa, Filaret și Ghmbav termometrele au înregistrat temperaturi între 6 și 9 grade Celsius, în timp ce în Bucegi cifra era aceeași doar că valoarea era negativă.

„Vârfum Omu minus 7 grade Celjos”, a scris Sergiu Olteanu în glumă pe pagina sa de Facebook.

Astfel că pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură este de așteptat ca vântul să sufle slab și moderat, cu unele intensificări la munte, iar vor atinge 60-80 km/h, au mai spus meteorologii.

În plus, temperaturile maxime nu vor depăși 22 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 2 și 10 grade Celsius, fiind mai scăzute valori în depresiunile intrmontane și în dealurile subcarpatice din sud, unde vor fi condiții de brumă.

Strat de zăpadă de trei centimetri pe Transfăgărășan

Salvamontiștii din Argeș au anunțat că și pe Transfăgărășan s-a așternut deja un strat de zăpadă de trei centimetri. În acest sens Cristian Toma, reprezentant al Salvamont Argeș, a ținut să recomande tuturor oamenilor să fie atenți dacă circulă pe Transfăgărășan deoarece a început să ningă la peste 1.800 m altitudine, iar temperaturile au scăzut sub 0 grade.

Ninge viscolit la altitudini de peste 2.000 de metri
Ninsoare pe Tranfagarasan

„Vă recomandăm să circulaţi cu prudenţă pe Transfăgărăşan. Ninge la peste 1800 m altitudine. Dacă vă aventuraţi şi pe potecile de munte, echipaţi-vă corespunzător”, a scris, luni seară, pe Facebook, Cristian Toma, potrivit news.ro.

În plus, pe carosabil s-a depus deja un strat de aproximativ 3 centimetri de zăpadă, iar tmperatura înregistrată în zona montană înaltă este de minus 3 grade Celsius.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...