VIDEO

I-au dispărut banii din cont, instant: greșeala banală care l-a costat 2000 de lei pe un vlogger român

Gabriel Peneș 14.11.2022, 09:30
I-au dispărut banii din cont, instant: greșeala banală care l-a costat 2000 de lei pe un vlogger român

I-au dispărut banii din cont, instant. Un vlogger român cu aproape 400.000 de urmăritori pe YouTube a fost victima unui furt electronic, după ce a făcut o greșeală banală într-un clip postat pe platforma de streaming video. Deși suma cu care a fost păgubit nu este foarte mare, eroarea trebuie să tragă un semnal de alarmă pentru cei care utilizează rețelele sociale în privința difuzării de date personale online.

I-au dispărut banii din cont, instant

Un vlogger român a plătit pentru o greșeală banală făcută într-un clip difuzat pe YouTube. I-a fost sustrasă suma de aproape 2.000 de lei de pe card și, în plus, hoțul nu a fost prins de polițiști, dosarul fiind închis.

Potrivit dosarului, datele cardului deținut de vlogger cu aproape 400.000 de urmăritori au fost furate după ce au apărut, pentru foarte scurt timp, într-un clip de pe YouTube. Practic, în timpul unei filmări, vloggerul a realizat o plată cu cardul. Datele cardului au fost furate, iar din cont i-a fost retrasă fraudulos suma de 2169,83 lei, conform adevarul.ro.

Dar dosarul de fraudă informatică deschis la plângerea acestuia a fost închis fără identificarea autorului. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Panciu, județul Vrancea, au renunțat la urmărirea penală într-un dosar de fraudă informatică în care victimă a fost vloggerul vrâncean Danu Vlogs, care are 397.000 de abonați pe YouTube.

Greșeala banală care l-a costat 2000 de lei pe un vlogger român

Într-un alt vlog, realizat după ce și-a dat seama că datele cardului i-au fost furate, vloggerul a explicat că din contul său au fost luați, practic, toți banii existenți pe card la data respectivă.

Danu Vlogs a spus că toate economiile le ține într-un cont în valută, iar de acolo își transferă banii de care are nevoie pentru cumpărături, adică aproximativ 2.000-2.500 de lei lunar. „A fost vorba de o secvență care a durat doar o secundă, ce n-a fost scoasă la editarea clipului, dar probabil că infractorii au fost foarte atenți dacă fac vreo asemenea greșeală”, a spus Danu Vlogs în filmarea postată după ce a aflat că a fost furat.

Autorul fraudei a rămas neidentificat pentru că dosarul a fost „rezolvat” prin renunțarea la urmărire penală.

„În urma activităţilor investigative efectuate şi a mijloacelor de probă administrate de la momentul sesizării organelor de anchetă, nu au putut fi obţinute probe sau indicii temeinice care să conducă la identificarea autorilor ori stabilirea vinovăţiei vreunei persoane. (…) Potrivit dispoziţiilor art.318 Cod procedură penală în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia”, a decis Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu, potrivit sursei citate.

Soluția de renunțare la urmărirea penală a fost confirmată și de instanță.

„Judecătorul de cameră preliminară constată că în concret, fapta săvârşită, deşi formal îndeplineşte toate trăsăturile pentru a fi caracterizate ca infracţiune de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prev. de art.250 alin.1 şi 2 cod penal, avându-se în vedere conţinutul şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei raportat la conținutul faptei, scopul urmărit, împrejurările concrete de săvârșire, cu urmările produse, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia”, se arată în sentința Judecătoriei Panciu, care este definitivă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....