Hotelul Carol I, primul hotel construit la Constanța sau cum a început turismul la malul mării

Ioana Constantin 15.11.2021, 13:04
Hotelul Carol I, primul hotel construit la Constanța sau cum a început turismul la malul mării

Când un oraș se află în plină dezvoltare, așa cum era Constanța în perioada anilor 1900, un hotel este una dintre primele constructții de care are nevoie. Așa a apărut primul hotel constănțean, Carol I, actualul comandament al Flotei.

Hotelul Carol I, primul hotel construit la Constanța

Între anii 1875- 1880 Dobrogea revine la patria mamă. Renumele Constanței este în continuă creștere, orașul revine o stațiune maritimă râvnită. Oamenii cu stare ajung aici, iar posibilitățile de cazare reduse tind să devină un minus.

Cei care veneau la mare erau găzduiți în vilele unora dintre oamenii politici ai vremii sau de cei cu dare de mână care le-au construit aici. Este vorba de casele lui Mihail Kogalniceanu, unul din marii proprietari de pământ și prima casă se afla în fața Farului Genovez, a spus istoricul Sorin Ursu.

Se simțea nevoia unui stabiliment de băi și se impunea necesitatea unui hotel la standardele europene ale vremii. Decizia autorităților nu întârzie să apară iar planurile pentru primul hotel al lioralului românesc ce avea să se numească Carol I încep să prindă contur. Primul pas este găsirea terenului. Era nevoie de un amplasament cu vedere spre mare, iar acest teren exista pe faleză în locul unde astăzi este Comandamentul Flotei.

Prefectul de la acea vreme, Remus Opreanu, a fost cel care s-a implicat în construirea hotelului. Opreanu era o personalitate cu un spirit organizatoric deosebit și o capacitate de a atrage oameni și fonduri. Constanța trebuia să se dezvolte și avea nevoie de bani, iar el a găsit. Terenul pune însă ceva probleme din punct de vedere juridic. O parte aparținea primăriei și o parte unui cetățean turc.

Hotelul Carol I, primul hotel construit la Constanta
Hotelul Carol I

Din inițiativa lui Opreanu se fac demersuri pentru răscumpararea lui. Autoritățile plătesc în rate, scump, pentru acei metri de teren. În 1884 s-a plătit ultima rată de 100 de lei. Odată rezolvată problema, lucrurile au decurs rapid. Planuruile arhitecturale ale clădirii au intrat în responsabiltatea lui Alexandru Orăscu, un arhitect respectat, exemplar, cu atitudine civică elevată și care avea un portofoliu impresionant. Construise Universitatea din București, hotelul Bulevard, tot din București. A restaurat și clădirea Mitropoliei de la Iași.

Orăscu primise, așadar, o misiune pe cât de frumoasă pe atât de grea. Trebuia să își imagineze primul hotel de la malul mării și alege stilul neo clasic, adică clădirea va fi una sobră, fără exces decorativ în totală concordanță cu filizofia rațională a epocii luminilor. Pentru construcție este aleasă o companie cu cea mai mare experiență în domeniu, aceeași care adusese căile ferate la Constanța. Apoi încep lucrările iar piatra de temelie se pune pe 31 octombrie 1879.

Era un momenument mult așteptat care stârnește până și interesul regalității. Ajuns la Constanța, în vizită, însuși Principele Carol I a mers să vadă cum merg lucrările. Iar pe 8 septembrie, aflat la Constanța, I.C Brătianu, prim ministru și ministrul lucrărilor publice la aceea vreme, evaluează și el șantierul. Timp de doi ani se lucrează la ridicarea hotelului. Este o construcție ridicată cu greu, este amplasată pe o stâncă iar fundațiile s-au facut lesnicios. Era nevoie de soluții tehnice deosebite.

Existau niște pinteni de stâncă care au trebuit nivelați și trebuia ca această clădire să aibă soliditate astfel că temelia s-a făcut în piatra la 14 metri adâncime. Inițial, documentele spuneau că a fost facută doar partea centrală a clădirii, iar aripile adăugate ulterior. Însă planul clădirii făcut în 1921 vorbește și arată că aceste două laturi au fost făcute de la început. Există chiar și o fotografie aeriană, a mai spus Sorin Ursu.

În 1881, hotelul încă neinaugurat era deja un punct de reper în peisajul arhitectural a Constanței. În 1882, la finalizarea lucrărilor se fac și socotelile, iar suma cheltuită este impresionantă pentru acele vremuri: 2 milioane de lei aur. Era o sumă foarte mare care s-a obținut și din contribuții, dar mai ales din fondurile primăriei.

Hotelul Carol I, primul hotel construit la Constanta
Hotelul Carol I

La 1 iunie 1882 se iaugurează hotelul Carol I, o clădire strălucitoare, maiestuoasă, concepută ca un hotel modern, european. Un cercetător străin, ajuns în Dobrogea la aceea vreme, scrie despre noul hotel că avea 90 de camere, băi, săli de lectură, care atunci erau obligatorii într-un hotel cu ștaif și, de asemenea, mobilierul era deosebit iar balcoanele ofereau o priveliște minunată asupra mării. Clădirea primea lumina și după amiază, și seara, iar la aceea vreme era o clădire frumoasa si utilă. Era cel mai luxos, primitor și scump hotel. Avea două fațade, una principală orientată către oraș și una către mare. Oamenii se simțeau bine.

Hotelul se ridica la nivelul așteptărilor și sumei investite. Poziția era splendidă, avea stabiliment de băi propriu. Faleza arăta altfel atunci. Și lângă hotel avea să se construiască Palatul Printului Grigore Sturza. Atunci erau doar câteva case, însă lumea se simțea foarte bine, venea pentru zona de plimbare, pentru briza mării și aici se dădeau și marile baluri. Se dau mai întâi la primul Cazino construit în 1870, iar apoi la Hotelul Carol I. Tot aici s-au dat marile baluri și banchete ale orașului. Până în 1910 nu a fost bal sau recepție la care să nu vină oameni din străinătate la Hotelul Carol I.

Locul devenise o adevărată sursă pentru rubricile de monedenități ale presei de la aceea vreme. Așa se află că Regele si Regina, Principele Ferdinand ș Principesa Maria locuiesc aici și dau o recepție la Hotelul Carol I. Ion Brătianu, marele om politic, a onorat acest hotel. Toată lumea bună a venit la acest hotel și s-a simtit bine. Aveau și mâncăruri rafinate, chlneri stilați.

La hotelul Carol se petrec fel de fel de lucruri, chiar și un adulter. În 1907, într- o vară la etajul al doi-lea 2, cineva care nu trebuia să fie acolo, coboară pe frânghii de cearceafuri, iar un ziarist scrie într-o gazetă a vremii că Hotelul Carol ar trebui să fie dotat cu scări de mătase pentru cei care vor dori să evadeze să nu o mai facă atât de spectaculos. Edilul de la aceea vreme al Constanței avea să își găsească sfârșitul în urma unei întâmplări petrecute aici.

Primarul Cristea Georgescu organizează un banchet și, din motive necunoscute, se întârzie foarte mult servitul oamenilor cu care el era la masă, de altfel oameni de o foarte bună calitate și oameni respectabili din punct de vedere social. Georgescu se supără foarte tare, face atac cerebral și cade acolo, în mijlocul banchetului și peste câteva zile moare. Hotelul a fost și martorul vizitei Țarului Nicolae a al doilea în 1914.

Hotelul Carol I, primul hotel construit la Constanta
Hotelul Carol I,

Pe de altă parte Hotelul Carol influentează dezvoltarea economică a orașului de la malul mării.

Hotelul a făcut ca în jurul lui să apară și alte clădiri. Farul Genovez, apoi clădirile deosebite, Palatul Sturza, firme străine care au ridicat în aeastă zonă clădiri deosebite. S-a dorit executarea unei străzi circulare care să plece de aici pe Bulvardul Elisabeta, să urce până în piața Ovidiu, iar toate necesitau fonduri mari care s-au obținut prin vânzarea unor zone de aici, a continuat Sorin Ursu.

Hotel primeste oaspeți până în 1924. Este închis pe motiv că nu mai era rentabil. Avea prețuri ridicate. Se decide vânzarea lui, iar Marina Română reușește preluarea clădirii.

Viceamiralul Constantin Bălescu preia ințiativa iar scopul final era acela de a o reda in folosință. După patru ani clădirea este preluată de Marina Militară și devine Comandament. Intră într-un proces de recostrucție care a durat trei ani, și este completată cu un al treilea etaj, a declarat Ion Burghisan, fost purtător de cuvânt al Forțelor Navale Române.

S-a construit cu mare atenție ca să nu se strice structura. Sund doar adăugiri logice și organice. Iar în 1928 se inaugurează Cercul Militar Carol I, care își începe activitatea militară. Aici se dezvoltă și Muzeul Marinei Române.
Au urmat apoi anii de după Al Doilea Război Mondial. Odata cu flota română, și clădirea este preluată de sovietici și este folosită ca și clădire de comandament.

În 1958, cand sovieticii se retrag, clădirea este predată unor instituții civile. În 1978 clădirea este din nou preluată de Marina Militară și devine Comandament, apoi clădirea este din nou restaurată și își dobândește aspectul pe care îl are și astăzi.

Cladirea a fost refăcută. Pereții au fost cămășuiți cu plasă de metal și beton, o serie de elemente de rezistență sunt înlocuite iar scara din hol a fost înlocuită cu o scară mult mai frumoasă din marmură, a spus Sorin Ursu în încheiere.

În 1987 edificiu intră în atenția fiului favorit al dictatorului, Nicu Ceaușescu, care vrea sa îi redea destinația de hotel, dar lucrurile se schimbaseră iar clădirea nu mai corespundea pretențiilor eventualilor clienți. Dorința i se îndeplinește parțial, iar clădirea adapostește o perioadă mai multe magazine aflate sub protecția lui Nicu Ceaușescu. În 1989, după Revoluție, clădirea este din nou preluată de Marina Militară, care a rămas în administarea acesteia până astăzi.

Urmăriți Impact.ro și pe