Harta lumii se schimbă. Apare un nou ocean, a apărut deja prima dovadă

Mihnea Tălău 14.03.2023, 16:39
Harta lumii se schimbă. Apare un nou ocean, a apărut deja prima dovadă

Continentul african se destramă încet, dar sigur. Procesul este extrem de lent și necesită mult timp. Cercetătorii spun că ar putea dura între 5 și 10 milioane de ani pentru ca Africa de Est să se desprindă de restul continentului, iar între cele două mase de uscat să se formeze un nou ocean, scrie IFL Science.

Placa africană se va despărți în două

Procesul este asociat cu Sistemul de Rifturi Est-Africane (EARS), una dintre cele mai mari falii din lume, care se întinde pe mii de kilometri și traversează mai multe țări africane: Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda , Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic.

De fapt, încă din 2004, geologii au spus că placa africană se va despărți în două: placa Somali, mai mică, și placa Nubiană, mai mare, care se vor îndepărta una de cealaltă într-un ritm foarte lent, doar câțiva milimetri pe an .

În 2018, informațiile despre o fisură în Kenya au devenit virale. Mulți au susținut că aceasta este o dovadă că Africa se rupe în două. Deși informația ar putea fi legată de EARS, este puțin probabil să fie o dovadă a marii fisuri africane, mai degrabă este doar o formă de activitate de rifting în vale. EARS se află în acest proces de aproximativ 25 de milioane de ani, iar falia din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întâmpla pe continent.

S-ar putea forma un nou ocean între cele două plăci continentale

Cu toate acestea, în 5 – 10 milioane de ani, schimbările din EARS ar putea duce la o lume radical diferită. În acest interval de timp, s-ar putea forma un nou ocean între cele două plăci continentale.

Oricât de ciudat ar părea, suprafața Pământului se află într-o mișcare constantă și extrem de lentă. Apariția lumii așa cum o cunoaștem este relativ nouă, scrie IFL Science. Pământul și oceanele pe care le vedem astăzi sunt rezultatul a milioane de ani de mișcare a plăcilor tectonice care se potrivesc ca un puzzle.

Ne putem gândi doar la ruptura pe care Pământul a cunoscut-o acum 138 de milioane de ani, când America de Sud și Africa s-au despărțit. Dacă ne uităm la coasta de vest a Africii și la coasta de est a Americii de Sud, vom observa că se potrivesc ca două piese de puzzle, evidențiind modul în care aceste continente au fost odată unite.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...