Curiozități despre cutremure. Detalii mai puțin știute despre seisme

Emanuela Pană 09.02.2023, 09:20
Curiozități despre cutremure. Detalii mai puțin știute despre seisme

Știai că în fiecare an în lumea întreagă se produc aproximativ 1,3 milioane de cutremure, care provoacă daune clădirilor și infrastructurii și curmă viața a circa 8.000 de oameni? Deși tehnologia ne ajută să măsurăm puterea și zonele de impact, seismele încă ascund secrete care îi nedumeresc chiar și pe experți. Deși sunt adesea imprevizibile, există câteva lucruri care ne pot ajuta să înțelegem mai bine cutremurele. Iată 20 de curiozități despre cutremure.  

Cutremurele pe înțelesul tuturor 

Cutremurul este unul dintre cele mai puternice fenomene provocate de Mama Natură, putând distruge clădiri, drumuri, orașe și mai ales vieți omenești. Cutremurele pot fi extrem de periculoase, devastatoare. Șansele de a simți unul sub picioarele tale sunt relativ mici, dar ele pot apărea pe toate continentele lumii.  

Cutremurele (seismele) sunt zguduiri bruște și de scurtă durată ale unor porțiuni din scoarța terestră. Mișcarea plăcilor tectonice reprezintă principala cauză a producerii seismelor, cauzele interne fiind, de altfel, cele mai frecvente. În cazul mișcării convergente a două plăci tectonice, mai ales în timpul subducției, apar tensiuni enorme. Când se produce detensionarea au loc cutremurele.  

„Seism sau cutremur sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică“, notează wikipedia.org.

Citește și: Turcia a fost mutată cu 3 metri din cauza cutremurelor. Descoperirea făcută de un specialist din Europa

Cum se măsoară un cutremur?  

Pentru a determina mărimea unui cutremur este utilizat seismograful, care înregistrează momentul, durata și amplitudinea mișcărilor seismice. Seismograful are la bază un principiu simplu din fizică, respectiv principiul inerției (proprietatea corpurilor de a-și păstra starea de repaus sau de mișcare): o greutate mare care este lăsată liberă tinde să rămână în poziția inițială pe măsură ce terenul de sub ea începe să se miște ca răspuns la deplasarea undelor seismice. 

Astfel, seismograful detectează mișcarea Pământului, trimițând un semnal mecanic sau electric unei penițe atașate unui tambur acoperit de hârtie. Acesta din urma se rotește, iar penița reproduce amplificat mișcarea terenului. Seismografele sunt amplasate în diferite regiuni ale Pământului și înregistrează, în mod continuu, date seismice, cu scopul de a monitoriza activitatea seismică.  

În România, cele mai puternice cutremure se produc în curba estică a munților Carpați și în zona Vrancea – zonă seismică cu activitate aproape permanentă. În țara noastră, la fiecare 100 de ani au loc două sau trei cutremure mari, adică de peste 7 grade pe scara Richter. Ultimul astfel de cutremur a avut loc pe data de 4 martie 1977 și a provocat moartea a peste 1.500 de oameni (mai multe detalii AICI).

Vezi și: Ce influență au cutremurele din Turcia asupra României. Concluziile Institutului pentru Fizica Pământului ridică îngrijorări 

20 curiozități despre cutremure 

Dacă privim la scară cosmică, am putea spune că Terra este un loc destul de plictisitor. Însă, deși în existența noastră scurtă două seisme puternice într-un an reprezintă evenimente interesante, pentru vârsta Pământului de peste patru miliarde de ani va mai dura mult până ce se va întâmpla ceva cu adevărat important.

Curiozitati despre cutremure
20 de curiozitati despre cutremur

Iată ce mai găsesc oamenii interesant despre cutremure:

1. În fiecare an, pe Pământ sunt înregistrate peste 1 milion de cutremure, majoritatea cu o magnitudine de 2,9 sau mai mică.

2. Potrivit statisticilor, în fiecare lună se înregistrează două cutremure grave pe planetă.

3. Numai în California au loc aproximativ 10.000 de seisme pe an.

4. Cutremurele se produc de obicei la marginea plăcilor tectonice. Ele sunt mai frecvente în anumite țări deoarece acestea se află la marginea plăcilor tectonice (stratul exterior al Pământului). Ele sunt alcătuite din rocă și sunt în continuă mișcare.

5. Se estimează că în, în ultimii 4.000 de ani, din cauza seismelor și-au pierdut viața aproximativ 13 milioane de oameni.

6. În medie, cutremurul este activ timp de un minut.

7. Seismele de prognoză pot apărea uneori înainte de un cutremur mare. Poate fi vorba de unul sau mai multe cutremure mici care au loc înainte de un cutremur mai mare, cunoscut sub numele de șocul principal. Oamenii de știință se pot folosi adesea de acestea pentru a prezice cutremurele mari.

8. După un cutremur mare se vor produce adesea replici. Un cutremur secundar reprezintă unul sau mai multe cutremure mici după ce a avut loc cel principal. Acest lucru se datorează faptului că scoarța terestră se adaptează la efectul cutremurului principal. Acestea pot fi foarte periculoase, deoarece clădirile ar putea fi deja afectate de cutremurul mare și, prin urmare, pot provoca adesea căderea lor, notează funkidslive.com.

9. În anul 1556, în China a avut loc unul dintre cele mai devastatoare cutremure, care a dus la pierderea a peste 800.000 de vieți omenești.

10. Un cutremur trebuie să înceapă de undeva. Locul în care începe un cutremur se numește hipocentru. Acesta este centrul subteran al unui cutremur, situat acolo unde au avut loc deplasări de straturi.

11. Epicentrul unui cutremur este un punct pe suprafața Pământului, situat pe verticală direct deasupra hipocentrului. Diferența dintre ele este că hipocentrul se află sub pământ, iar epicentrul este deasupra solului.

12. Cel mai puternic cutremur din istorie a avut loc în Chile la 22 mai 1960. A avut o magnitudine de 9,5 pe Scara de magnitudine a momentului seismic, ceea ce reprezintă o magnitudine foarte, foarte mare. Cutremurul a durat nu mai puțin de 10 minute.

13. Multe animale pot anticipa oarecum apropierea unui cutremur.

14. Cele mai profunde seisme cunoscute de știință au fost înregistrate la o adâncime de 750 de km.

15. Un cutremur poate elibera de sute de ori mai multă energie decât o bombă nucleară.

16. Japonia și Chile sunt considerate a fi cele mai seismice state de pe planetă. Știai că fiecare al patrulea cutremur are loc în Japonia?

17. Cutremurele pot trezi vulcanii, cum s-a întâmplat de pildă în cazul Muntelui Sf. Elena din SUA în 1980 sau în cazul muntelui italian Etna, care a erupt brusc în anul 2002.

18. Regiunea din jurul Oceanului Pacific, de la Noua Zeelandă până în America de Sud, este un focar mondial de cutremure și este cunoscută sub numele de „Inelul de Foc“. USGS estimează că 90% dintre cutremure au loc în această regiune.

19. Mega-seismele pot scurta durata unei zile pentru întreaga planetă. NASA spune că marile cutremure pot deplasa axa Pământului, modificând astfel lungimea zilei.

20. Cu cât seismul este mai mare, cu atât este mai probabil ca pământul să se cutremure mai mult timp. Deoarece majoritatea cutremurelor sunt slabe, trepidațiile durează doar câteva secunde. În rarele mega-seisme, este posibil ca zguduirea să dureze câteva minute.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...