Haos și nervi la intrarea în România. Un sfert din Diaspora intră în carantină: „Nu-mi convine, că doar n-am furat”

Cătălina Burghelea 17.12.2021, 12:22
Haos și nervi la intrarea în România. Un sfert din Diaspora intră în carantină: „Nu-mi convine, că doar n-am furat”

Granița de vest a României s-a aglomerat, spun autoritățile vamale. Traficul este infernal odată cu sosirea românilor din străinătate, care vor să petreacă sărbătorile de iarnă acasă, în țara lor natală. Diaspora este nevoită să aştepte cel puţin două ore pentru a intra în ţară pe la Nădlac II, din cauza traficului intens şi a triajului epidemiologic, potrivit aplicaţiei online de monitorizare a traficului de pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

Aglomerație în Vama Nădlac

În ultimele zile a crescut numărul de autovehicule la intrarea în România. Dacă până acum, traficul în Vama Nădlac II a fost în parametrii normali, de curând s-a constatat o creştere a numărului de mașini care intră pe teritoriul țării noastre. Majoritatea cetățenilor care așteaptă chiar și două ore în vamă sunt români. Aceștia vor să petreacă sărbătorile alături de cei dragi.

Odată cu apropierea Crăciunului, mulți români plecaţi la muncă în străinătate se întorc acasă. Doar că, pentru un sfert dintre ei, sărbătorile de iarnă vor fi celebrate în carantină, deoarece nu îndeplinesc noile condiţii de intrare în ţară. Una din patru persoane care a trecut zilele acestea prin vama Nădlac nu era vaccinată sau testată anti-coronavirus.

Haos și nervi la frontieră, pe sensul de intrare în ţară

Toată lumea de la frontieră trebuie să fie verificată, potrivit cerințelor guvernamentale. Din cauza numărului mare de mașini care așteaptă triajul epidemiologic în Vama Nădlac II, s-au format cozi uriașe. Românii se împotmolesc la intrarea în țară, fiind nevoiți să aștepte ore bune până primesc acceptul să plece. Unii dintre ei intră direct în carantină.

La punctul de trecere Nădlac II sunt deschise, în aceste momente, şase artere de intrare în România pentru autoturisme, microbuze sau autocare, dublu faţă de o zi obişnuită. Cu toate acestea, timpii de aşteptare pentru formalităţi ajung și la 120 de minute. Autorităţile române se justifică spunând că, pe lângă aglomeraţie şi triajul epidemiologic, este o problemă şi cu lipsa de personal din partea frontierei ungare. Situația este delicată şi la traficul greu, tot pe sensul de intrare în țară. La Nădlac II, TIR-urile aşteaptă cel puţin 110 minute, iar la Nădlac I, 40 de minute.

Românii care revin acasă află că trebuie să stea în carantină

La intrarea pe teritoriul României, unii conaționali află cu surprindere că trebuie să stea 14 zile în carantină, deoarece sosesc din zone roșii. Mulți nu sunt vaccinați și nici nu și-au făcut test PCR cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară, aşa cum stabilesc măsurile intrate în vigoare recent.

„Vin din Germania. Nu m-am documentat înainte, dar am văzut pe Facebook”, a mărturisit un bărbat.

„O să mă întorc înapoi (n.r. – Italia). Nu-mi convine să stau 10 zile închis, că n-am făcut nimic. N-am furat, ca să intru la puşcărie”, a declarat un alt bărbat întors din zona galbenă.

„Dacă mă trimite în carantină, stau în carantină”, a spus un alt cetățean, iar o femeie a adăugat: „Da, ştiu, respect carantina, care e problema”, notează Ziarul Unirea.

Direcția de Sănătate Publică abia face față

Din cauza verificărilor în vama Nădlac, pe sensul de intrare în ţară se așteaptă multe ore. Angajaţii DSP abia fac faţă numărului mare de mașini.

„Carantinaţi sunt undeva la 1500 aproximativ, la 12 ore. E foarte mult”, este de părere Emanuel Steasni, DSP Arad.

„Problema e în felul următor: mulţi sunt dezinformaţi sau prost informaţi de ţările din care vin pentru că fiecare întreabă în ţara respectivă şi fiecare ţară are legile ei”, a explicat reprezentantul DSP.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...