România trece printr-o uriașă criză, pe lângă cea sanitară oamenii se tem că vor ajunge să nu mai aibă de unde să-și cumpere produse alimentare. Mai mult, în ultimele zile au apărut mai multe imagini cu români care au golit rafturile supermarketurilor și și-au umplut coșurile cu făină, ulei, zahăr sau mălai. Totul în contextul în care prețurile au explodat la alimente, iar lanțul de producție solicită tarife mult mai mari, de la început și până la livrarea produsului finit.
În ultima perioadă, românii s-au înghesuit în unele magazine la rafturile cu alimente, deși specialiștii au dat asigurări că în următoarea perioadă nu se prevede o criză alimentară de proporții, prin urmare românii nu ar trebui să intre în panică.
Chiar și așa, oamenii nu țin cont de ce transmit experții și preferă să își facă provizii. Vestea proastă este că prețul alimentelor va crește în următoarea perioadă și totul este conectat și strâns legat inclusiv de prețul energiei, fie că vorbim despre energia termică sau de cea electrică.
”Este nejustificată această teamă. De ce? Pentru că producția s-a realizat, există în România, sunt semnale care au apărut în ultimul timp care au dus la situația asta. Producții sunt, sunt înmagazinate, fermierii au stocuri. Pentru anul viitor trebuie să fim foarte atenți, prețurile escaladează în lanțul de agricultură, la fel și la îngrășăminte și irigații.
Să vă dau un exemplu, bobul de gâru e în magazie, pleacă pe drumul pâinii, ca să ajungă pe acest drum trece pe la moară acolo unde curentul este mai scump, intră în preț curentul, iar cheltuiala ajunge în prețul pâinii”, explică fostul ministru al agriculturii, Petre Daea.
Pentru că în unele zone oamenii au cumpărat mai mult decât într-o zi obișnuită, magazinele au decis să impună anumite limite, astfel încât să nu rămână rafturile și depozitele goale.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Inclusiv în Capitală, la un supermarket din sectorul 3, oamenii nu ar mai avea voie să cumpere pe același bon mai mult de două baxuri de făină, mălai, ulei sau alte conserve.
Marea problemă, explică specialiștii, este creșterea uriașă a prețului energiei, scumpiri anunțate în toată Europa. Prețul final al produselor ajunge să fie mult mai mare, pentru că și carburanții s-au scumpit mult și au ajuns la niveluri record. Mai mult, românii s-au temut și de o posibilă pană de curent la nivel european, după ce Austria informa cu privire la un asemenea incident care ar putea paraliza întregul continent.
”Probabilitatea de a avea o întrerupere generalizată a curentului electric nu este mai mare decât a fost ieri sau în urmă cu zece ani. Dimpotrivă, aș spune că tehnologia a evoluat, iar incidentele care apar în rețea, de la centrala electrică și până la consumator, sunt limitate pentru că există echipamente care limitează transmiterea acestora în sistemul electroenergetic. Mai mult, există și un cadru legal care specifică ce se întâmplă în cazul unei asemenea situații și în ce ordine se întrerupe alimentarea către consumatori”, spune Silvia Vlăsceanu, expert în energie.
Tensiunea în rândul oamenilor a escaladat și după avertismentul lansat recent de Bill Gates, care spunea că ne îndreptăm către o uriașă criză agricolă și umanitară.
Criza agricolă, spunea Bill Gates, o să lovească, în special, țările expuse din punct de vedere climatic. Toate aceste schimbări climatice din ultima vreme vor afecta în următorii ani și producția de hrană a oamenilor din toate colțurile lumii.