Guvernul vrea să modifice legea RCA după ce City Insurance a dat faliment. Ce măsuri se vor lua

Ana Anitoiu 21.09.2021, 09:03
Guvernul vrea să modifice legea RCA după ce City Insurance a dat faliment. Ce măsuri se vor lua

Guvernul vrea să modifice legea referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) după ce compania City Insurance a dat faliment.

Autorizația de funcționare a City Insurance, retrasă

Autorizația de funcționare a City Insurance a fost retrasă de către Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF). Aceasta a cerut să fie deschisă procedura falimentului.

”Dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deţine permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) şi cerinţa de capital minim (MCR), precum şi lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată şi valoarea MCR calculată, (…)

dată fiind şi inexistenţa vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanţare pe termen scurt şi Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate.

Acestea nu asigură restabilirea situaţiei financiare a societăţii şi, pe de o parte, solvabilitatea societăţii este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată”, a transmis autoritatea.

Guvernul vrea sa modifice legea RCA dupa ce City Insurance a dat faliment
Prim-ministrul Romaniei, Florin Citu

Ce măsuri se vor lua cu privire la RCA

Ordonanța de urgență pe care o pregătește Guvernul prevede că este nevoie să fie introduse unele măsuri de ”dispersie a riscului”, astfel încât să se schimbe obișnuința asiguraților de a alege asiguratorul RCA în funcție de preț.

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat sâmbătă că a cerut explicații de la Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor cu privire la falimentul companiei de asigurări City Insurance.

Florin Cîțu, promisiune pentru clienții City Insurance

Premierul a spus că vrea să vadă ce evaluare a fost făcută și să înțeleagă cum s-a ajuns la falimentul City Insurance. Șeful Guvernului le-a făcut și o promisiune clienților acestor companii – se va asigura că aceștia nu vor avea de suferit din cauza falimentului.

”Vreau să văd exact evaluarea celor de la ASF pe situaţie şi după aceea vom lua o decizie, dar de aceea avem reglementator. Reglementatorul pieţei este cel care are grijă de piaţă. În acelaşi timp, falimentul este parte din capitalism, este parte dintr-o economie de piaţă.

Aş vrea să văd dacă falimentul a fost ascuns – aici sunt alte probleme, dacă cumva situaţia era mai veche şi a fost ascunsă, atunci ar fi o problemă – dar falimentul este o parte din economia de piaţă”, a spus Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...