Guvernul mărește salariile profesorilor. Care sunt condițiile și de ce nu e o veste atât de bună precum pare

Se măresc salariile anumitor profesori, dar sunt impuse anumite condiții

Guvernul Dăncilă intenționează să aplice o ordonanță de urgență la finalul acestei săptămâni prin care se vor majora salariile profesorilor. Însă, trebuie îndeplinite anumite condiții dacă vrei să ai un venit mai mare și de aceea nu prea mai e o veste atât de bună pentru cadrele didactice. Prin proiectul de ordonanță vor mai fi luate și alte măsuri, precum majorarea unor taxe și accize și alte modificări la sistemul de stat.

Cu cât mărește Guvernul salariile profesorilor

Guvernul mărește salariile profesorilor. Care sunt condițiile și de ce nu e o veste atât de bună precum pare

Anumiți profesori vor avea salarii mai mari

Guvernul Dăncilă urmează cursul planului de guvernare, mult lăudat de Liviu Dragnea și, se pare că pensionarii nu vor fi singurii beneficiari. Guvernanții s-au gândit și la profesori și vor să le ofere șansa de a avea un salariu mai mare, dar în anumite condiții.

În cazul personalului didactic, nu se mai aplică majorări salariale generale, ci doar pentru anumite categorii, după nivelul de muncă depusă în învățământ. Astfel, ies în avantaj profesorii care predau simultan la două sau mai multe clase și li se va majora salariul după cum urmează:

  • pentru 2 clase de elevi, o creştere cu 7% a salariului de bază deţinut;
  • pentru 3 clase de elevi, o creştere cu 10% a salariului de bază deţinut;
  • pentru 4 clase de elevi, o creştere cu 15% a salariului de bază deţinut;
  • pentru 5 clase de elevi, o creştere cu 20% a salariului de bază deţinut.

Așadar, dacă vrei un salariu mai mare, ca profesor, Guvernul vrea să muncești mai mult.

Ce măsuri mai prevede ordonanța de urgență

Va fi aplicată o taxă pe zahăr, mai exact, pe produsele cu conținut ridicat de zahăr, dar și acciza pe țigări. Vezi AICI mai multe detalii.

De asemenea, Guvernul mai vrea și impozitarea tichetelor cadou pe care le dau angajatorii, dar nu cele oferite de sărbători sau cu alte ocazii speciale. Asta înseamnă că vor fi incluse în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).

Nu în ultimul rând, se propune diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat și asimilaților acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, precum și cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat.

Vezi AICI întregul proiect și toate măsurile propuse.