Guvernul aplică taxa pe zahăr și acciza la țigări. De când și cu cât se vor scumpi produsele preferate ale românilor

Stefan Daniel 06.08.2019, 11:46
Guvernul aplică taxa pe zahăr și acciza la țigări. De când și cu cât se vor scumpi produsele preferate ale românilor

Guvernul ar putea să pună în aplicare la finalul acestei săptămâni un proiect de ordonanță prin care să introducă o taxă pe zahăr și alte produse care au conținut ridicat de zahăr și acciza la țigări. Asta înseamnă că toate aceste produse se vor scumpi, motivația guvernanților fiind că-i obligă UE și că încearcă să-i descurajeze pe români să renunțe la zahăr și țigări, pentru că sunt foarte nesănătoase.

Evident, nimeni nu crede această motivație pentru că toată lumea este prea indignată de faptul că trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru propriile vicii. Și mulți o vor face, indiferent de cât de mult vor crește prețurile. Că și drogurile ilicite se cumpără, chiar dacă sunt foarte scumpe. La rândul său, statul este mai preocupat să colecteze mai mulți bani de la cetățeni, decât de sănătatea lor.

Acciza la țigări: cu cât se vor scumpi

Guvernul aplică taxa pe zahăr și acciza la țigări. De când și cu cât se vor scumpi produsele preferate ale românilor

„Pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre, legislația națională, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, trebuie modificată astfel încât să fie conformă cu reglementările Uniunii Europene în domeniul accizelor. În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri pentru a corecta neconcordanța cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum”, se arată în proiectul ordonanței de urgență.

Astfel, nivelul accizei la țigări va trebui să fie cel puțin 60 % din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.

Prin urmare, se impune creșterea nivelul accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete.

Taxa pe zahăr: cu cât se vor scumpi produsele care te fac obez

Guvernul aplică taxa pe zahăr și acciza la țigări. De când și cu cât se vor scumpi produsele preferate ale românilor

Dacă Guvernul aplică această ordonanță, ne putem aștepta și la creșterea prețului la zahăr și al produsele care au un conținut ridicat de zahăr. Aici se încadrează mai ales sucurile, băuturile răcoritoare, care sunt otravă curată dacă sunt consumate în exces. Iar în România sunt consumate masiv, la fel ca țigările.

„În Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, obezitatea reprezentând, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial. De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercursiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult. Planul de Acţiune pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor netransmisibile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată faptul că supraponderea şi obezitatea la copii şi tineri înregistrează un trend ascendent”, se arată în document.

Băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere al căror conținut de zaharuri este între 5 și 8 grame zaharuri/100 ml produs vor avea 0,8 lei pe litru, iar cele peste 8 grame zaharuri, 1 leu/litru.

Urmăriți Impact.ro și pe