Guvernul lovește direct în ”eroi”! Salariile din Sănătate scad drastic. Liderul Sanitas anunță vremuri cumplite EXCLUSIV

Alexandra Andrei, Ioana Nicolae / 19.03.2021, 20:18
Guvernul lovește direct în ”eroi”! Salariile din Sănătate scad drastic. Liderul Sanitas anunță vremuri cumplite EXCLUSIV

Federaţia Sindicală Sanitas prevede apropierea unor “vremuri urâte” după ce actualul Executiv ia în calcul modificarea modului de acordare sau chiar diminuarea actualelor sporuri salariale.

Guvernul lovește crunt în ”eroi”

“Dorinţa guvernanţilor de a acorda un unic spor, căruia îi vor putea spune după pofta inimii, să zicem de dragul discuţiei, spor de condiţii unice, e un lucru salutar în sine, după părerea mea. Dar va depinde foarte tare la ce va fi raportat viitorul spor. Dacă o vor face la salariul minim pe economie sau la salariul de bază. În varianta în care iau în calcul primul caz atunci vă garantez deja că vor urma mişcări sindicale foarte serioase. Adică vremuri urâte !”, afirmă pentru impact.ro Răzvan Gae, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Sanitas.

El spune că un prim semnal, negativ, s-a propagat deja în piaţă în momentul în care Ministerul Sănătăţii a lăsat să se înţeleagă că valurile de referinţă la modalitatea de calcul a salariului vor pleca în acest an de la valoarea de 2.300 de lei net și nu de la 2.500.

“Există o combinaţie în calcularea salariilor angajaţilor din Sănătate. Pe de o parte, e legea salarizării, 153 din 2017, pe de alta, ordonanţa de guvern, cu acelaşi număr, 153, dar din 2018, care se referă la modalitatea de acordare a sporurilor. Ei bine, ştim că Ministerul Muncii şi-a făcut deja o primă proiecţie a salariilor, trimisă la această oră către ministerele de resort, care o pot accepta sau nu. Noi suntem în faza in care urmărim cu atenţie reacţia ministerului de specialitate, ca să înţelegem câtă aprecierea ne mai acordă ori ba”, adaugă acelaşi Răzvan Gae.

Răzvan Gae, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Sanitas
Răzvan Gae, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Sanitas

“Guvernul intră pe teren minat în an de pandemie”

În opinia sa, “a umbla cu neatenţie pe acest teren minat într-un an în care e din ce în ce mai evident că pandemia de COVID va rămâne alături de noi, şi deci va continua să pună maximă presiune asupra întregului sistem medical s-ar putea dovedi o gravă greşeală de strategie”. Vicepreședintele SANITAS susține că trebuie să existe niște reguli simple de departajare, în funcție de specializarea cadrelor medicale:

“Din punctul meu de vedere includerea sporului în salariul de bază trebuie să ţină cont şi de anumite specificităţi. Există categorii de angajaţi medicali, precum medicii şi asistentele din sectoarele special, precum ATI, Primiri Urgenţe, Ambulanţă sau TBC în care în prezent valoarea sporului e mai mare decât cel oferit colegilor care lucrează în zone mai puţin periculoase.

Ca să nu mai vorbim de infirmieri, brancadieri, farmacişti, biologi, unde mărirea salariilor s-a făcut mai recent şi chiar în două etape, cu un impact mult mai redus decât cel înregistrat în cazul medicilor şi asistentelor. Iată de ce îmi permit să atrag atenţia asupra acestui lucru foarte sensibil. Dacă se va umbla la bani, se va ajunge foarte repede ca oamenii să protesteze în stradă şi poate chiar la greve, fără ca Sindicatul să se străduiască prea mult în această direcţie”, mai spune Răzvan Gae.

El atrage atenţia şi asupra discrepanţei existente în cazul spitalelor patronate de consilii locale sau judeţene, unde sporurile acordate în prezent sunt mai mari decât în cazul celor subordinate Ministerului Sănătăţii, chiar dacă e vorba despre prevederile aceloraşi legi”, a mai spus Răzvan Gae.

Medicii, “arși” la buzunare cu bani grei de Guvernul Orban

Conform memorandumului discutat, zilele trecute, în Parlament, scăderile salariale ale cadrelor medicale s-ar încadra între 37 și 48% din salariul pe care angajații din sistemul de sănătate îl încasează în prezent:

“În acest moment, după aplicarea celor mai recente majorări salariale, un medic la ATI, cu gărzi şi sporuri, poate atinge un salariu mediu lunar de circa 25.000 de lei sau chiar peste.

Asta în timp ce o asistentă  la ATI, tot cu gărzi efectuate în weekend, poate pleca acasă la sfârşitul lunii cu circa 5.500 de lei net, în timp ce o altă colegă asistentă, dar de la un departament fără “mari riscuri”, are un salariu de circa 3.800 de lei. La infirmiere situaţia e şi mai diferită: 3.000 de lei net, pentru o persoană angajată în zona ATI sau sub 2.500 de lei pentru o colegă ce a intrat pe o secţie “cuminte”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI