Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. Trei cadre medicale s-au aruncat de la etaj de frică. Explicațiile managerului

Ana Anitoiu 09.03.2021, 00:06
Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. Trei cadre medicale s-au aruncat de la etaj de frică. Explicațiile managerului

Un incendiu a izbucnit, luni seara, la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. Trei cadre medicale s-au aruncat de la etaj de frică și au suferit fracturi. Mai multe persoane s-au autoevacuat. A fost stabilită cauza probabilă a incidentului.

Managerul spitalului, despre cum a fost posibil ca o pacientă să dea foc unei saltele

Update. Managerul spitalului, Anca Tudor, a vorbit despre cum a fost posibil ca o pacientă să dea foc unei saltele. Ea a precizat că pacienții nu sunt în regim de detenție și că, probabil, această femeie care are în jur de 55 de ani și este fumătoare, să fi făcut rost de o brichetă în timpul plimbărilor pe care le-a făcut, deși ar fi fost însoțită.

”O pacientă care se află într-o rezervă la parterul clădirii deținea probabil o brichetă. A dat foc unei saltele. Și-au dat seamă colegii extrem de repede. Au acționat foarte prompt. Salteaua ardea mocnit, s-a deschis ușa, s-a făcut curent și a izbucnit flacără. Nu avem scară de incendiu. Spitalul are aviz de la ISU. Nu există detectoare de fum. Niciunul dintre pacienți nu este afectat. Pacienții noștri nu sunt în regim de detenție aici. Ei au voie să iasă în curte, să se plimbe. Pacienta era de mai mult timp aici. Ieșea în curte, se mai plimbă. Însoțită, dar… nu poți să stai în permanență strict să vezi ce face. Probabil intrând în discuții cu altcineva probabil că i-a strecurat o brichetă. Evident că sunt controlați, dar nu este regim de detenție. Ei se plimbă, socializează”, a spus Anca Tudor, managerul spitalului.

Prefectul, despre starea celor trei medici care s-au aruncat de la etaj

Update. Prefectul Nicușor Roșca a declarat, la rândul lui, că medicul de gardă și doi medici rezidenți s-au aruncat de la etaj, de teamă, după ce a ajuns fumul la ei. Primul a suferit o fractură la mână și ar putea fi externată repede, iar ceilalți doi au suferit fracturi de călcâi și ar putea avea nevoie de intervenții chirugicale.

”Din cauza fumului care s-a extins la etajul 1, de teamă au sărit de la etaj. Au inhalat o gură de fum, s-au simțit foarte rău și n-au știut ce să mai facă. Erau foarte panicați. Sunt în afara oricărui pericol. Doamna doctor, care a suferit o fractură la mână, ar putea să plece acasă. Ceilalți doi medici rezidenți ar putea să aibă nevoie de o operație. Au suferit fractură la călcâi”, a spus prefectul Nicușor Roșca.

Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. Mai multe persoane s-au autoevacuat

Cele trei cadre medicale au sărit de la etajul 1 ca să se salveze. Un reprezentant IGSU a explicat că la acel nivel nu erau flăcări, ci doar fum. Acestea au suferit fracturi la picioare și au fost transportate la alte spitale pentru a primi îngrijiri. La fața locului au fost trimise două subunități de intervenție, Detașamentul 1 și 2 Pompieri Craiova cu 6 autospeciale de lucru cu apă și spumă, două autospeciale de lucru la înălțime, o descarcerare grea și o ambulanță tip B.

La sosirea echipajelor la locul incendiului, au fost găsit aproximativ 20 de pacienți și cinci cadre medicale care s-au autoevacuat. Un pacient care se deplasează cu dificultate a fost evacuat de salvatori. Potrivit primelor informații de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 20 de metri pătrați și a fost lichidat.

Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. Trei cadre medicale s-au aruncat de la etaj de frica flacarilor
Pompieri

Cum a izbucnit incendiul

De asemenea, din primele date oferite de conducerea spitalului, incendiul ar fi fost provocat de o pacientă. Atunci când personalul u intrat în salonul de la parter de unde a izbucnit incendiul, acesta a constatat că ardea salteaua unui pat din rezerva în care se afla o pacientă.

”La momentul la care personalul a intrat în încăperea de unde a izbucnit incendiul, a constatat că ardea salteaua de pe patul din rezerva unde era pacienta. Ea este într-o stare bună. Este evaluată și ea de către personalul medical. Pare să nu fi suferit intoxicație cu fum, arsuri sau alte vătămări specifice unui incendiu. Incendiul se manifesta la parterul pavilionului, la una dintre rezervele la care era cazat unul dintre pacienți și s-a propagat apoi la rezervele învecinate. , a spus reprezentantul IGSU.

În cât timp a fost lichidat incendiul de la Spitalul din Craiova

Potrivit reprezentantului IGSU, incendiul a fost lichidat în mai puțin 20 de minute, iar pacienții sunt într-o stare bună în ceea ce privește afectarea lor de incendiu. Unii dintre ei sunt speriați, dar nu sunt într-o stare de agitație deosebită. În timp ce cadrele medicale care au suferit fracturi au fost duse la alte spitale pentru a fi îngrijite, pacienții vor rămâne în aceeași unitate sanitară, dar într-o altă aripă a clădirii.

”Dintre cei 41 de pacienți care se aflau în pavilionul respectiv la producerea incendiului, niciunul dintre ei n-a avut de suferit. Aceștia se află acum adunați de către personalul spitalului și sunt evaluați. S-au dispus măsuri organizatorice pentru ca pacienții să fie cazați în zona rămasă neafectată.”, a mai spus reprezentantul IGSU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...