Dovada că statul habar nu are cine a încasat banii pe voucherele de vacanţă. Ce se întâmplă, de fapt, cu două miliarde de lei

Cristian Cojocaru 12.02.2021, 20:03
Dovada că statul habar nu are cine a încasat banii pe voucherele de vacanţă. Ce se întâmplă, de fapt, cu două miliarde de lei

În încercarea de a se afla cine a încasat banii pe voucherele de vacanță, statul ridică din umeri, aruncând vina de la o instituție la cealaltă. Anual, s-au plătit două miliarde de lei pentru acest tip de vouchere, iar nimeni nu știe încotro au ajuns.

Statul nu știe cine a încasat banii pe voucherele de vacanță

Reporterii Libertatea au încercat să afle unde ajung anual cele două miliarde plătite pentru voucherele de vacanță. Atunci când vine vorba despre asumarea responsabilității și explicații, instituțiile fac ceea ce știu mai bine: să paseze responsabilitatea de la una la cealaltă. Informațiile sunt ”clasate” iar răspunsurile întârzie să apară.

Statul nu deține o evidență a numărului de tichete emise, nici a celor nefolosite nici a unităților turistice care au primit astfel de tichete. Potrivit premierului Florin Cîțu, în acest an nu se vor mai emite tichete de vacanță în scopul economisirii banilor la buget, pentru a nu depăși 7% deficit bugetar din PIB.

Deși nu vor mai fi emise vouchere, viitorii turiști vor putea folosi tichetele emise în 2020 și 2019. Aceste tichete reprezintă o afacere de 1,74 miliarde de lei anual. La această sumă se adaugă și tichetele emise de către companiile private. Aproximativ 90% dintre tichetele de vacanță sunt folosite de către cei 1,2 milioane de bugetari.

Reporterii au fost plimbați de la Ministerul Economiei la cel al Finanțelor și înapoi
Reporterii au fost plimbați de la Ministerul Economiei la cel al Finanțelor și înapoi

Veșnica plimbare asigurată de către instituțiile din România

În încercarea de a afla anumite răspunsuri, reporterii Libertatea au fost plimbați de la ministerul Economiei la cel al Finanțelor. Ministerul Economie se ocupă de puțin timp și de turism. Răspunsurile primite de către reporteri a sunat foarte similar cu un campionat mondial de ping-pong:

„(…) avem rugămintea de a vă îndrepta către unitățile emitente autorizate sau Ministerul Finanțelor, întrucât instituția noastră nu deține informațiile solicitate, referitoare la evidența voucherelor de vacanță, la nivel național”, spune instituția condusă de Claudiu Năsui, reporterilor Libertatea.

Zis și făcut, reporterii au mers mai departe la ministerul Finanțelor.

„Pentru răspunsul la solicitarea dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”, a fost răspunsul celor de la Finanțe trimițându-i pe reporteri înapoi la Econimie fără a justifica decizia.

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca a afirmat că această situație este una caraghioasă.

”E caraghios ce se întâmplă, nu știe stânga ce face dreapta”, a afirmat Dumitru Luca.

Potrivit unei ordonanțe din decembrie, un milion de bugetari și-au petrecut concediile în țară din cauza pandemiei de coronavirus, care a afectat grav turismul. Cei de la ANAT au pus la dispoziție anumite date din care reiese că până în luna octombrie a anului trecut, au fost emise vouchere de vacanță de aproximativ 2,7 miliarde de lei, din această sumă, 2,1 miliarde de lei întrând în circuitul economic.

Urmăriți Impact.ro și pe