Dacian Cioloş nu se dă bătut. Merge mâine în Parlament la vot cu miniștrii respinși. “Oamenii sunt pregătiţi, există o soluţie pentru crize”

Nicu Stan, Ioana Bucur 19.10.2021, 20:38
Dacian Cioloş nu se dă bătut. Merge mâine în Parlament la vot cu miniștrii respinși. “Oamenii sunt pregătiţi, există o soluţie pentru crize”

Dacian Cioloş, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, şi-a prezentat Guvernul în Parlament. După eșecul din comisiile parlamentare de specialitate, liderul USR a făcut primele declarații.

Dacian Cioloș a prezentat noul Guvern în Parlament

UPDATE, ora 20:35. Dacian Cioloș a făcut primele declarații după eșecul miniștrilor propuși de el în fața comisiilor parlamentare de specialitate.

„E deja ceasul al 12-lea pentru a rezolva aceste crize. Trebuie să găsim o solutie de a pune în practică soluții.

Am făcut propuneri concrete pentru a ieşi din criză, în fiecare domeniu în parte. Am vrut oameni competenţi pe toate domeniile în parte, am auzit oameni responsabili, oameni care au experienţă în spate şi care sunt în stare să îşi asume răspunderea pentru deciziile luate.

S-a votat pe punctajul de partid, în ciuda pregătirii oamenilor. Nu ne dezvăţam de acest obicei. Aş vrea să fac un apel către parlamentari: să treacă peste orgoliile politice şi să voteze acest guvern mâine dimineaţă. Acest guvern are soluţii, am venit cu un program clar de guvernare. E pe masă Parlamentului o soluţie care ţine de votul parlamentarilor. Parlamentarii trebuie să se gândească la alegători, iar mâine la vot să aibă un vot responsabil. Trebuie să rezolvăm problemele ţării”, a spus Dacian Cioloș.

UPDATE, ora 20:10. După aproape două ore de audieri, Ioana Mihăilă a fost respinsă de comisiile parlamentare de specialitate.

UPDATE 15:40 Dacian Cioloş este dezamăgit şi nemulţumit după valul de avize negative din Parlament. Cei de la USR PLUS, însă, au anunţat pe Facebook că partidul va continua să facă tot posibilul pentru a scoate România din criza în care se afla.

„Avem o nouă majoritate USL în Parlamentul României. PSD și PNL resping braț la braț candidații propuși de USR pentru ministere. Nu reușesc să treacă peste propriile lor supărări, interese, calcule politicianiste. Votul pe care îl vedem în comisii nu are nimic de-a face cu măsurile din program sau calitatea miniștrilor.

USR a venit în Parlament cu o propunere de guvern și un program de guvernare, pentru că PNL și PSD au fugit de responsabilitate și nu au avut curajul să vină cu propuneri.
USR va merge până la capăt cu aceste propuneri pentru că avem nevoie cât mai rapidă de un guvern care să scoată țara din criză”, este mesajul publicat de USR PLUS, pe pagina de Facebook.

UPDATE, ora 15:00- Miniştrii propuşi de Dacian Cioloş sunt respinşi pe bandă rulantă de către comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului.

Cristina Prună a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Energiei din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 14 voturi ”pentru”, 27 ”împotrivă” şi 16 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Cristian Ghinea, aviz negativ

Cristian Ghinea a primit și el aviz negativ pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu 13 voturi ”împotrivă”, 7 voturi ”pentru” şi 8 abţineri.

Alin Stoica, aviz negativ

Alin Stoica, fostul Prefect al Capitalei, a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 19 voturi ”pentru, 5 ”împotrivă” şi 13 abţineri.

UPDATE, ora 13:20- Audierile în rândul miniștrilor propuși de Dacian Cioloș nu merg tocmai cum și-ar fi dorit acesta. Cinci candidați au primit aviz negativ, iar printre cei respinși se află și Dan Barna.

Dan Barna fusese propus de USR pentru Ministerul Afacerilor Externe, însă a primit marți avizul negativ în comisiile de specialitate. Dan Barna Barna a avut 11 voturi ”pentru”, 20 ”împotrivă” și 10 abțineri.

Dan Barna după ce a primit aviz negativ

”Plenul este suveran, majoritatea de confirmă sau se infirmă în Parlament, acest Cabinet va merge mâine în fața plenului, ne vom susține punctul de vedere și vom vedea care va fi decizia Parlamentului.

E o singură nuanță. Subiectul Florin Cîțu pentru USR este un subiect încheiat. Ca să fiu foarte clar. Este un premier care nu mai are susținerea politică a USR. În momentul în care avem un alt premier și putem vorbi de o nouă susținere politică în cadrul coaliției, evident portița USR este foarte deschisă.

România rămâne într-un balet fără finalitate

Problema unui interimat este că, având în situații de criză dramatică pentru țară, având un guvern care nu poate să ia măsurile prompte și necesare în funcție de evoluția situației, lucrurile se vor agrava foarte tare. Eu sper să găsim maturitatea politică pentru ieșirea din acestă criză.

Soluția proximă, rapidă și sănătoasă este ca mâine să avem un guvern deplin, care timp de câteva luni să treacă România prin criză. Altfel riscăm să rămânem încă niște săptămâni într-un balet fără finalitate”, a spus Dan Barna, după audierile din Parlament.

Tudor Pop, primul aviz negativ

Primul aviz negativ în comisia parlamentare l-a obținut Tudor Pop, propunerea la Ministerul Tineretului și Sportului. Tudor Pop a avut 9 voturi pentru, 12 voturi împotrivă și 4 abțineri.

Iulia Popovici, ministrul propus la Cultură, a primit 4 voturi pentru, 9 împotrivă și 7 abţineri, avizul fiind negativ.

Cătălin Drulă, respins de laTransporturi

Propunerea lui Cătălin Drulă la ministerul Transporturilor nu a întrunit numărul de voturi pentru a primi un aviz favorabil în comisiile de specialitate al Parlamentului.

”Le mulțumesc colegilor pentru apreciere, pentru această aprobare din comisia de Transporturi. Aici am avut un dialog tehnic, un dialog pe proiecte. Înseamnă că există apreciere pentru munca depusă și față de ceea ce propunem să facem. Eu înțeleg că, implicit, avizul este pozitiv, dacă un aviz negativ a căzut la vot”, spune Cătălin Drulă.

Ministrul Culturii, aviz negativ

Monica Berescu, propunerea USR pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a primit aviz negativ în comisiile de specialitate, cu 17 voturi ”pentru”, 17 ”împotrivă” şi 8 abţineri.

Aviz negativ și pentru ministerul Apărării

Aviz negativ a primit și Nicu Fălcoi, care constituia propunerea pentru Ministerul Apărării.

Știrea inițială

Premierul desemnat de președintele Kalus Iohannis, Dacia Cioloș și-a prezentat astăzi noul Guvern în Parlament.

Președintele USR, Dacian Cioloș, este de părere că un nou Guvern trebuie format cât mai curând și că nu mai este timp de experimente.

Dacian Ciolos, dornic sa inceapa treaba de premier
Dacian Ciolos, dornic sa inceapa treaba de premier. Sursa foro: Inquam Photos/George Calin

Un guvern monocolor

“Am depus o listă de miniștri pentru un guvern monocolor pentru că nu e momentul pentru un experiment. Pentru acest guvern  avem nevoie de oameni care să răspundă măsurilor politice.

Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile, avem nevoie de un Executiv capabil să poată să acţioneze imediat.

Progra de guvernare dur?

Programul nostru de guvernare poate să pară dur, ne concentrăm pe priorităţi evidente în prezent, avem nevoie de măsuri concrete pentru criza sanitară, trebuie să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă”, a spus, luni, Dacian Cioloş.

Dacian Cioloș merge până la capăt

Dacian Cioloș mai spune că soluția guvernului cu el în frunte ca și premier este soluția care avantejează pe toată lumea chiar dacă nu a reușit să negocieze o majoritate.

“Nu e momentul de jocuri politice. Soluția noastră avantajează pe toată lumea. Sper să putem ajunge la o pace politică, aceasta este strategia noastră. Am încercat să negociem o majoritate, nu am reușit, dar am decis să mergem până la capăt”, a continuat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș nu face negocieri pe sub masă

De asemenea, Dacian Cioloş a spus că nu a încropit o majoritate pentru că nu este dispus să facă demersuri pe sub masă.

“Eu fac demersuri şi acum, dar nu negocieri pe sub masă. În rest, căutăm să punem argumentele pe masă. Am spus că voturile se numără în Parlament. Întrebaţi PNL ce are de gând să facă, de acum înainte mergem cu acest proiect, vom vedeea care va fi votul în Parlament, vom anunţa care va fi abordarea noastră. Acum energia noastră e focalizată pe acest proiect, în aceste zile. Nu eu trebuie să-i fac majoritatea lui Cîţu, nu e treaba mea. Eu vin cu o propunere de guvern, noi am încercat până în ultimul moment să fim deschiși la discuții”, a adăugat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloș vrea audierile și votul pentru noul Guvern săptămâna aceasta

De asemenea, liderul USR a mai spus că dorește ca audierile și votul privind cabinetul propus să fie organizate săptămâna aceasta.

”Dacă acest guvern va trece suntem gata să ne apucăm de treabă cât mai repede”, a mai spus Dacian Ciloș.

Urmăriți Impact.ro și pe