Grupul de infractori care a speriat Belgia a fost, în sfârșit, prins. Incredibil ce puteau să fure românii

Alexandra Andrei 10.09.2020, 16:20
Grupul de infractori care a speriat Belgia a fost, în sfârșit, prins. Incredibil ce puteau să fure românii

11 percheziții domiciliare au fost necesare pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor contra patrimoniului. Șeful grupului, care acționa în Belgia, este Nicuşor Roşculeţ. Acesta se află de anul trecut în custodia poliţiştilor belgieni. Oamenii legii au extins ancheta şi la apropiaţii infractorului și astfel a fost descoperită întreaga activitate a grupului.

Interlopul Nicușor Roșculeț conducea grupul care a speriat Belgia

Săptămâna aceasta, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcţia de Investigații Criminale și IPJ Buzău – Serviciul de Investigații Criminale, au făcut mai multe percheziții domiciliare într-o cauză care și-a propus destructurarea unui grup organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor contra patrimoniului.

Românii furau, practic, tot ce le cădea în mână din Belgia
Românii n-aveau scrupule. Furau orice din Belgia

Perchezițiile au fost realizate în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Belgia. Buna colaborare dintre autoritățile românești și cele belgiene, precum și schimburile de informații, au condus la formularea şi transmiterea de către Judecătoria de Primă Instanță din Eupen la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a unui ordin european de anchetă care să ajute la documentarea şi soluţionarea cazului din Belgia.

Ce furau românii?

Din prima parte a anului 2016 și până la început de 2020 gruparea, formată din cetățeni români, a furat obiecte de grădinărit, biciclete, diverse ustensile, mașini-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar și mașini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantități mari.

„Gruparea, având ca lider o persoană cu domiciliul în județul Buzău, era bine structurată și ierarhizată, beneficiind inclusiv de un imobil din apropierea graniței dintre Belgia și Germania, pus la dispoziție de un membru al grupării, pentru a fi folosit de suspecți ca loc de refugiu și punct de pornire al transporturilor pe timp de noapte” se arată în comunicatul de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.  Interlopul din Buzău deținea la granița Belgiei cu Germania o casă folosită ca refugiu după săvârșirea infracțiunilor.

Prejudiciul depășește 500.000 de euro!

În cei patru ani s-au comis 109 acte de furt calificat, iar polițiștii au ajuns la concluzia că prejudiciul cauzat de activitatea grupului infracțional organizat este de peste 500.000 de euro. Perchezițiile la domiciliile apropiaților lui Roșculeț au scos la iveală faptul că aceștia ar fi depozitat obiectele furate de membrii bandei de spărgători.

În urma efectuării percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate bunuri provenite din infracţiunile comise pe teritoriul Belgiei care au fost trimise ţării solicitante, unde autorităţile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate. Activităţile au beneficiat de sprijinul criminaliştilor, luptătorilor SAS şi a lucrătorilor de poliţie din cadrul I.P.J. Buzău.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...