Grevele continuă pe aeroporturile din Europa. Lista țărilor în care călătoriile sunt afectate

Ana Anitoiu 05.07.2022, 16:04
Grevele continuă pe aeroporturile din Europa. Lista țărilor în care călătoriile sunt afectate

Grevele continuă pe aeroporturile din Europa, astfel că mulți dintre cei care și-au programat concedii peste hotare în această vară, după doi ani de pandemie de coronavirus, pot avea parte de neplăceri. Iată lista țărilor în care călătoriile sunt afectate.

Motivul pentru care este grevă în aeroporturi europene

Pentru unii dintre turiști, drumul către destinația aleasă pentru concediu s-a oprit la aeroport, iar alții au avut de așteptat mult pentru zbor și bagaje. Mai multe aeroporturi au fost blocate de lipsa de angajați după restructurările din ultimii doi ani și de nemulțumirea celor existenți, pe fondul exploziei inflației la nivel global.

În plus, cei care și-au cumpărat bilete de avion au fost nevoiți să scoată mai mulți bani din conturile bancare. În Italia, conform ANSA, prețurile au crescut, în medie, cu 90,4%, aproape dublu față de cele de anul trecut.

Acțiunile sindicale din transportul aerian au început în luna mai și s-au intensificat în luna iunie în Italia, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Spania și Germania. Însă, probleme au fost și în multe alte țări. În ultimele 15 zile, companiile europene au anulat 41.000 de zboruri programate între 1 iulie și 30 septembrie, din cauza grevelor, potrivit Tgcom24.

Cele mai multe greve au avut loc la aeroporturile din capitala Franței. Săptămâna trecută, în Paris a fost anulat un zbor din șase. Sindicaliștii au cerut mărirea salariilor cu 300 de euro, pentru a putea face față creșterii inflației, ce a ajuns în iunie la 6,5% în Franța. Sunt anunțate greve în aeroporturi pentru toată luna iulie și au fost făcute amenințări că acestea vor continua și în august.

Grevele continua pe aeroporturile din Europa
Grevele continua pe aeroporturile din Europa. Foto: unsplash.com

Lista țărilor în care călătoriile sunt afectate de grevele din aeroporturi

Marea Britanie și Franța

În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, ar putea începe proteste pe 7 iulie, urmând să se intensifice în restul lunii, dar și în august. Acolo, 700 de tehnicieni, ingineri și personal însoțitor din cadrul companiei British Airways (BA) de la aeroporturile londoneze Heathrow și Gatwick pregătesc greve, deoarece conducerea nu a anulat reducerea salariilor cu 10% impusă în timpul pandemiei de coronavirus.

În Franța, personalul de la sol de pe aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle a depus preaviz pentru o nouă grevă, ce va începe vineri, 8 iulie, la ora locală 5:00, și se va încheia duminică, 10 iulie, la miezul nopții. Pompierii care asigură securitatea pistelor se vor alătura protestelor.

Însă, alte greve sunt plănuite în perioada 13-17 iulie de salariații subcontractanţilor aeroporturilor din Paris. Șefa sindicatului național al personalului navigant comercial, Christelle Auster, a spus că grevele vor continua toată vara, dacă va fi nevoie.

Spania și Italia

În Spania, personalul navigant al companiei aeriene Ryanair va organiza mai multe greve în perioadele 12-15, 18-21 şi 25-28 iulie, în cele zece aeroporturi spaniole în care operează, în Madrid, Barcelona, Mallorca, Malaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Girona, Ibiza și Santiago de Compostela.

În Italia, după un protest ce a avut loc la data de 25 iunie, angajații companiilor Ryanair, EasyJet și Volotea se pregătesc să intre din nou în grevă. Conform Rai News, salariații de la EasyJet au programat opt zile de protest, dintre care două au avut deja loc în weekend, pe 2 și 3 iulie. Alte proteste vor avea loc pe 15, 16, 17, 29, 30 și 31 iulie.

Danemarca, Suedia, Norvegia

De asemenea, compania aeriană SAS a ajuns la un acord cu piloții pentru prelungirea, luni, a negocierilor, în speranța evitării unei noi greve în mai multe aeroporturi. Peste 1.000 de piloți din Danemarca, Suedia și Norvegia intenționează să intre în grevă dacă aceste discuții nu vor avea succes.

În cazul în care negocierile vor eșua, nu este fixată o dată pentru începerea protestelor. Însă, dacă acestea se vor produce, vor afecta aproximativ 30.000 de pasageri în fiecare zi.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...