Topul obiectelor neobișnuite confiscate de la pasageri pe aeroporturi în 2021: burritos cu metanfetamină, spray pentru urs și multe altele

Cătălina Burghelea 18.01.2022, 10:37
Topul obiectelor neobișnuite confiscate de la pasageri pe aeroporturi în 2021: burritos cu metanfetamină, spray pentru urs și multe altele

O călătorie cu avionul nu presupune că trebuie să iei cu tine ciocanul de bătut șnițele, cătușele cu blănița sau borcanele cu murături, așa cum fac unii români. Aceste „accesorii” sunt incluse în lista obiectelor interzise de aeroporturi, însă mulți nu țin cont de reguli, pe principiul că nu vor fi prinși. Iată topul celor mai ciudate obiecte confiscate pe aeroporturile lumii în 2021.

Lista cu obiecte ciudate confiscate în aeroporturi

Majoritatea călătorilor au înțeles că nu poți duce, să zicem, o sticlă de apă în avion. Dar unii oameni pur și simplu ignoră regulile. Așadar, Administrația pentru Securitatea Transporturilor întocmește anual o listă cu cele mai ciudate articole confiscate în aeroporturi, pentru a crește gradul de conștientizare.

Într-un videoclip plin de jocuri de cuvinte pe Twitter, TSA și-a anunțat topul pentru 2021, deși nu prea vedem umorul în majoritatea dintre ele.

„Ofițerii noștri au găsit niște obiecte cu adevărat neobișnuite”, a precizat TSA. „Au muncit din greu pentru a păstra siguranța călătoriei în aer”, a continuat Administrația, potrivit CNN.

Top 10 alcătuit de TSA

Locul 10 este ocupat de gloanțe ascunse într-un deodorant. O poziție mai jos se află un pistol antic cu țeavă lungă, în timp ce burrito cu metanfetamină ocupă locul opt. O centură care ascunde o armă de foc este pe locul șapte, apoi:
6. Un sâtar.
5. Un spray pentru urs
4. Macete
3. Artificii
2. Suport pentru sticla de vin care arată ca un pistol
1. Un ferăstrău cu lanț.

Pui de rechin ținut într-un borcan

În 2020, poate unul dintre cele mai ciudate obiecte confiscate de stuff-ul din aeroport a fost un pui de rechin plutind într-un borcan, în care era conservant. Nu peștele a fost problema.

„Substanța chimică a fost considerată un material periculos și, ca atare, nu i s-a permis pasagerului să zboare cu puiul de rechin”, a spus TSA într-un comunicat.

Administrația pentru Securitatea Transporturilor interzice arme, cuțite, dispozitive de autoapărare, cum ar fi spray-ul cu piper, și orice replici ale acestor articole în avion. Înainte de următorul zbor, consultă regulile TSA. Și lasă armele, drogurile și murăturile acasă.

Lucruri reținute de la pasageri în Aeroportul din Timişoara

Situația nu diferă cu mult nici în România. Spre exemplu, pasagerii care călătoresc cu avionul din Timişoara pot vedea expuse în aeroport obiectele cu care alți călători au încercat să urce în aeronavă, deşi sunt interzise. Bunurile au fost reţinute de angajaţii SRI care asigură securitatea în aeroport.

Cu ce vin românii, dar și străinii în aeroporturi, în ideea că vor zbura cu respectivele obiecte? Lista te-ar putea surprinde: arme de foc, pistoale şi alte dispozitive care lansează proiectile, spray-uri cu acid sau cele cu substanţe repulsive pentru animale, bastoane, echipamente de artă marţială, umbrelă, burghiu, fierăstrău, pistol de cuie, bolţuri etc.

Românii vin cu ciocane de bătut şniţele și lopăţică pentru tort în bagaje

Astfel, doar în aeroportul din Timişoara, angajații SRI au confiscat de la pasageri ciocane de bătut şniţele, cătuşe cu blăniţă, pistoale, cuţite de toate dimensiunile, spray-uri lacrimogene şi chiar cuie sau lopăţică pentru tort.

„Cetăţenii cu mai puţină educaţie de călătorie duc truse de cuţite, fierăstraie. Există o procedură prin care se reţin şi se depozitează urmând să fie returnate. Practic, puţini le mai cer înapoi. Doar după cele de valoare vine cineva. Teoretic, procedura prevede că după un anumit timp în care nimeni nu vine nimeni să le revendice, trebuie distruse. La un moment dat ne-am gândit să facem o expoziţie”, a declarat directorul Aeroportului Traian Vuia din Timişoara, Dan Idolu, pentru Adevărul.

Dacă un pasager este foarte atașat de un obiect interzis de aeroporturi poate renunţa la călătorie sau poate să sune un prieten, spre exemplu, care să-i recupereze bunul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...