Greșeala pe care nu trebuie să o faci niciodată când pui dulceață fierbinte în borcane. Mare atenție la acest pericol

08 08. 2022, 19:56

Vara este sezonul fructelor şi al dulceţurilor. Gem, pastă, dulceață, peltea oricum le-am prefera, ne ajută să mai păstrăm ceva din aroma fructelor de sezon atunci când vremea lor s-a dus.

Care este secretul unor dulceţuri perfecte

Poate nu mulți mai mâncăm la mic-dejun pâine cu unt și cu dulceață, dar un croissant proaspăt cu gem de căpșune sau clătite cu gem de vișine ori linzer cu nucă și gem de zmeură sunt binemeritate pauze de cafea în diminețile reci de iarnă!Sigur că în ziua de azi cel mai scurt drum spre un borcan cu dulceață este la supermarket, nu în cămara bunicilor, dar cele 2-3 borcănele cu gem pe care le-am face noi, acasă, au avantajele lor.

Fructele ideale pentru gemuri şi dulceţuri sunt cele întregi, uşor crude sau perfect coapte. Evită-le pe cele zdrobite sau care sunt prea moi, deoarece există riscul să fermenteze mai târziu în borcane.

Adăugarea feliilor de lămâie îi va da dulceţii un gust aparte. După ce se lasă timp de câteva minute pentru ca zahărul şi sucul de lămâie să pătrundă puţin căpşunile, se pune vasul pe aragaz, la foc mic. În scurt timp, fructele vor pluti în siropul format. Când începe dulceaţa să clocotească se va forma deasupra o spumă care trebuie să fie îndepărtată pe măsură ce se adună – în ea se concentrează impurităţile conţinute de zahăr.

Cum știți când dulceața este făcută

Pentru a ști când dulceața este gata, încercați folosind o lingură. Introduceți lingura în dulceață și lăsați să cadă câteva picături pe o farfurie curată. Dacă acestea se lipesc de farfurie, puteți opri focul. De asemenea, bunicile spun că orice dulceață se leagă mult mai bine dacă veți pune aproape de sfârșitul fiertului jumătate din cantitatea de zahăr folosită.

Vasul in care se va fierbe dulceața trebuie sa fie larg, însa nu prea înalt, pentru ca lichidul sa se evaporeze mai repede. Bolurile pentru 2-4 kg de fructe sunt cele mai comode. In boluri mari, fructele isi vor pierde forma, iar dulceața se va transforma in gem. Vasul in care urmează sa fie fiarta dulceața trebuie sa fie perfect curat.