Greșeala în trafic pentru care poți fi amendat cu 11.000 de lei. E lege promulgată de Klaus Iohannis

Ana Anitoiu 23.02.2023, 13:29
Greșeala în trafic pentru care poți fi amendat cu 11.000 de lei. E lege promulgată de Klaus Iohannis

Unii dintre șoferii din România pot fi amendați cu până la peste 11.000 de lei pentru o greșeală în trafic, în funcție de categoria autoturismului condus. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Care dintre șoferi pot primi amenzi de până la peste 11.000 de lei

Conform legii promulgate de președintele Klaus Iohannis, șoferii din România care vor circula pe drumurile publice fără rovinietă vor plăti amenzi mai mari decât până acum, de până la 11.000 de lei.

Vechile amenzi pentru lipsa rovinietei erau cuprinse între 250 și 5.000 de lei. Potrivit noii legi în vigoare, cea mai mică amendă este de 275 de lei pentru autoturisme, dar crește în funcție de mașină.

Șoferii care conduc vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone vor plăti o amendă cuprinsă între 950 de lei şi 1.900 de lei.

Tichete de 150 de lei pentru elevii din Romania. Ce conditii trebuie indeplinite pentru a primi bani in plus de la stat
Amenzile pentru absența rovinietei, considerabile

Categoria de șoferi vizată de cea mai mare amendă

Cea mai mare amendă poate fi primită de șoferii de TIR. Dacă vor fi prinși fără rovinietă vor avea de plătit între 5.950 și 11.900 de lei. Nici șoferii de autocare nu vor fi scutiți de plata rovinietei, suprataxa ridicându-se între 2.750 de lei şi 5.500 de lei.

Amenzile sunt considerabile și în cazul vehiculelor de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dar mai mică sau egală cu 7,5 tone. Șoferii prinși fără rovinietă vor plăti între 1.550 de lei şi 3.100 de lei.

Pentru șoferii camioanelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, dar de cel mult 12 tone, amenda este de minimum 2750 de lei și maximum 5500 de lei.

Vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe, se încadrează la o amendă de minimum 3.550 de lei şi maximum 7.100 de lei pentru absența rovinietei.

Cine poate să nu plătească rovinieta

Pe de altă parte, există excepții de la obligația achitării rovinietei. Este vorba despre șoferii de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate.

Totodată, sunt scutiți de la plata rovinietei șoferii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier, serviciile pentru Situații de Urgență sau serviciile de Ambulanță, precum și reprezentanții Societății Naționale Crucea Roșie, ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și persoanele cu dizabilități.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...