Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Marea Britanie, din nou în zona roșie. Reguli pentru persoanele care vin în România

Ioana Bucur, Alexandrina Toader 04.06.2021, 23:43
Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Marea Britanie, din nou în zona roșie. Reguli pentru persoanele care vin în România

O nouă clasificare a țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile, a fost aprobată de autorități. Ce reguli se aplică pentru persoanele care ajung în România și ce excepții se pot face.

Ce țări se află pe lista roșie și pe lista galbenă. Cine scapă de carantină

Update vineri, 4 iunie 2021. Lista țărilor cu risc epidemiologic în cele trei zone (verde, galben, roșu), pe baza incidenței cazurilor de Covid de la nivel internațional, a fost actualizată. Marea Britanie a trecut de pe lista galbenă pe cea roşie, din cauza circulaţiei unor variante de virus Sars-CoV-2 cu transmitere mai ridicată. Pe lista roşie au trecut şi Bolivia, Sint Maarten. Cum arată noua clasificare:

Țările din zona roșie:  Maldive, Seychelles, Bahrain, Uruguay, Argentina, Costa Rica, Paraguay, Columbia, Trinidad și Tobago, Chile, Suriname, Brazilia, Kuweit, Capul Verde, Nepal, Georgia, Franța, Bolivia, Sint Maarten, India, Africa de Sud, Marea Britanie.

Țările din zona galbenă: Malaezia, Andorra, Olanda, Letonia, Mongolia, Belgia, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Suedia, Grecia, Puerto Rico, Oman, Guyana, Slovenia, Peru, Sri Lanka, Timorul de Est, Bahamas, Iran, Belarus, Botswana, Estonia, Panama, Cuba.

Update vineri, 14 mai 2021. Persoanele care se întorc din zona galbenă stau în carantină timp de două săptămâni, cu excepția celor vaccinate și a celor cu test negativ. Cei care au test negativ în cea de-a opta zi de carantină pot ieși în cea de-a zecea zi.

Țările din zona roșie sunt: Turcia, Franța, Maldive, Seychelles, Bahrain, Uruguay, Cipru, Capul Verde, Argentina, Lituania, Costa Rica, Olanda, Suedia, Croația, Letonia, Columbia, Andorra, Georgia, Puerto Rico, Mongolia, Slovenia, Paraguay, Kuweit, Chile, India, Brazilia, Estonia, Belgia, Luxemburg, Nepal, Serbia și Africa de Sud.

Pe lista galbenă se află: Grecia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Iran, Canada, Qatar, Germania, Muntenegru, Elveția, Peru, Trinidad și Tobago, Austria, Anguilla, Cehia, Bahamas, Oman, Ungaria, Ucraina, Kazahstan, Guyana, Aruba, Danemarca, Armenia, Polonia, Palestina, Irak, Liechtenstein, Bulgaria, Suriname, Bolivia, Liban, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Tunisia și Belarus.

Spania și Danemarca, din nou pe lista galbenă

Update luni, 10 mai 2021. O nouă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost aprobată de Guvern, la propunerea CNSU. Au fost adăugate: Spania și Danemarca, precum și state precum Emiratele Arabe, Monaco, Tunisia, Bahamas, Belarus sau Nepal.

Cei care se întorc în România din țările aflate pe lista galbenă au obligația să prezinte un test COVID-19 negativ la urcarea în avion sau autocar. Persoanele care au un test negativ stau în carantină doar 10 zile, spre deosebire de 14. Însă, măsura carantinării nu se aplică celor care au fost vaccinați împotriva coronavirusului cu ambele doze sau cu unica doză, în cazul serului Johnson & Johnson și nici celor care s0au vindecat de curând de COVID-19, adică până la 90 de zile.

Grecia și SUA, pe lista galbenă

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a transmis, joi, lista galbenă actualizată a statelor și zonelor considerate ca fiind de risc epidemiologic ridicat și pentru care se cere instituirea carantinei persoanelor care vor să intre în România, venind din acestea.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 22.04.2021, Hotărârea numărul 23 prin care a fost actualizată lista statelor şi zonelor condiserate de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Reamintim că de la măsura de carantinare pentru persoanele care sosesc din aceste state sunt prevăzute mai multe excepţii”, a transmis, joi, CNSU.

Din pricina numărului mare de infectări, Grecia și Statele Unite ale Americii au fost incluse în lista galbenă ce cuprinde următoarele state și regiuni: Uruguay, Bermuda, Curaçao, Cipru, Turcia, Bahrain, Suedia, Puerto Rico, Andorra, San Marino, Franţa, Croatia, Argentina, Polonia, Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Aruba, Estonia, Olanda, Slovenia, Seychelles, Bosnia si Herţegovina, Chile, Lituania, Iordania, Muntenegru, Bulgaria, Capul Verde, Kuweit, Cehia, Qatar, Liban, Brazilia, Ucraina, Kosovo, Belgia, Paraguay, Luxemburg, Columbia, Armenia, Austria, Letonia, Grecia, Mongolia, Iran, Liechtenstein, Peru, Italia, Oman, Maldive, Germania, Canada, Elveţia, Insulele, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Georgia, Azerbaidjan, Statele Unite ale Americii, Costa Rica şi Africa de Sud.

Lista galbena a fost actualizata. Tarile din care trebuie sa faci carantina cand vii, Turcia si Grecia au fost scoase
O tanara cu masca de protectie, intr-un aeroport

Cine nu va fi obligat să intre în carantină la intrarea în România

Există și excepții de la obligativitatea carantinării la intrare în România a persoanelor care vin din țările considerate cu risc epidemiologi ridicat. Potrivit anunțului făcut joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, nu va fi instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din aceste zone dacă:

  •  au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doze și au trecut cel puțin 10 zile de la data acesteia până la data intrării în România;
  •  au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (ex : test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) și au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarării în țară ;
  •  rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.