Lista galbenă actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic. Românii care vin din acele zone sunt obligați să intre în carantină timp de 14 zile

Stan Filon 04.01.2021, 09:38
Lista galbenă actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic. Românii care vin din acele zone sunt obligați să intre în carantină timp de 14 zile

Lista galbenă a statelor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată duminică de Comitetul Național pentru Situații de Urgență! Persoanele care se întorc în România din aceste locații sunt obligați să intre în carantină timp de 14 zile, la domiciliu.

Statele din zona galbenă sunt următoarele:

Gibraltar, Liechtenstein, Lituania, San Marino, Panama, Slovenia, Olanda, Serbia, Cehia, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Jersey, Suedia, Danemarca, Georgia, Puerto Rico, Elveția, Luxemburg, Marea Britanie, Croația, Slovacia, Estonia, Letonia, Israel, Cipru, Palestina, Portugalia, Turcia, Monaco, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Germania, Sint Maarten, Republica Moldova, Liban, Austria, Columbia, Italia, Ungaria, Polonia, Andorra, Curaçao, Africa de Sud.

O veste bună a venit de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care a hotărât duminică reluarea zborurilor către și dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cu toate acestea, persoanele care vin din Marea Britanie trebuie să intre în carantină, ori sa aibă un test negativ la COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România.

Lista galbena actualizata a tarilor cu risc epidemiologic
Lista galbena actualizata a tarilor cu risc epidemiologic

“Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art. 1 Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre.

Art. 2 Începând cu data de 04.01.2021 ora 19.00 se permite reluarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România.

Art. 3 (1) Toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test negativ, rapid antigenic sau RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în țară.

(2) Excepțiile de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se aplică doar pentru:

a) conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;

b) conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;

c) conducătorii auto prevăzuți la lit. a) şi lit. b) care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu;

d) piloții de aeronave şi personalul navigant;

e) persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;

f) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti, posesori de paşapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum şi membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora;

Art. 4 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, se arată în hotărârea nr. 1 din 3 ianuarie 2020 a CNSU.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI