Grecia, lovită de cutremur. Românii aflați în vacanță s-au speriat teribil din cauza seismului

Ioana Bucur 30.08.2022, 13:37
Grecia, lovită de cutremur. Românii aflați în vacanță s-au speriat teribil din cauza seismului

Grecia a fost lovită de un cutremur, marți, 30 august 2022, la primele ore ale dimineții. Seismul, care a fost unul de suprafață, s-a resimțit în mai multe orașe ale țării. Românii aflați în vacanță s-au speriat teribil, mulți fiind treziți din somn de mișcările pământului. Mulți au crezut că ceea ce au simțit a fost doar o închipuire. Ce mesaje au transmis cei din zonele vizate.

Cutremur în Grecia

Un cutremur de intensitate medie s-a produs, marți dimineața, 30 august 2022, la primele ore ale dimineții. Seismul cu magnitudinea de 4,5 ml a fost unul de suprafață, la doar cinci kilometri adâncime, fiind resimțit în mai multe zone din țara care devine, pe timpul lunilor de vară, destinația de vacanță preferată a străinilor, inclusiv a românilor.

„În ziua de 30 August 2022, la ora 06:49:37 (ora locală a României), s-a produs în Grecia un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 5km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 133km NV de Patra, 284km S de Tirana, 299km SV de Thessaloniki, 299km V de Piraeus”, se arată pe site-ul INFP.

Pentru că cei mai mulți oameni aflați în vacanță dorm la acea oră, turiștii au avut parte de o trezire deloc plăcută. Mulți români s-au speriat de mișcările produse de unda seismică. Pe platformele de social media au apărut mai multe mesaje.

„Ne-am trezit din somn, cum s-a mișcat patul”, „S-a simțit destul de bine, și nu foarte scurt”, „Da, a fost! Ne-am trezit din somn”, au fost doar câteva dintre comentariile românilor aflați în vacanță care s-au speriat teribil din cauza seismului.

Grecia, lovită de cutremur. Românii aflați în vacanță s-au speriat teribil din cauza seismului

 

Gheorghe Mărmureanu, despre legătura dintre caniculă și cutremure

Într-un interviu acordat, în exclusivitate, jurnaliștilor redacției Impact.ro, seismologul Gheorghe Mărmureanu a explicat că temperaturile caniculare nu au nicio legătură directă cu producerea cutremurelor.

„Canicula nu are o legătură directă cu producerea cutremurelor. Nu putem afirma așa ceva! Au existat multe veri caniculare. La noi nu cutremurele de suprafață sunt periculoase, ci cele din zona Vrancea, care sunt de mare adâncime.

Totuși, natura rămâne natură și uneori e imprevizibilă!”, a sunat prima reacție a fostului director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Mai multe despre acest subiect poți citi aici: Există o legătură directă între caniculă, secetă și cutremure, în România? Seismologul Gheorghe Mărmureanu, explicaţii clare EXCLUSIV

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...