Google îți face viața mai ușoară dacă vrei să dispari de pe internet: ce poți să ștergi de acum, e mult mai ușor

Gabriel Peneș 22.09.2022, 13:32
Google îți face viața mai ușoară dacă vrei să dispari de pe internet: ce poți să ștergi de acum, e mult mai ușor

Protecția datelor sensibile despre persoane ce pot să apară pe internet la o simplă căutare poate fi o problemă pentru mulți. Într-o epocă în care informațiile personale pot fi folosite în scopuri ilegale, mulți oameni și-ar dori ca asemenea detalii să nu mai poată fi aflate cu ajutorul motoarelor de căutare. Google a lansat un instrument nou prin care ștergerea unor astfel de informații se poate face mult mai ușor decât până acum.

Google îți face viața mai ușoară dacă vrei să dispari de pe internet

Nu toată lumea care folosește internetului este dornică să fie prea vizibilă în ochii unor străini. Accesul la anumite date personale sensibile a devenit o problemă pentru mulți internauți care ar dori să fie „invizibili” pe net din acest punct de vedere. Google a lansat un instrument care face mult mai ușoară îndepărtarea rezultatelor ce conțin adresa, numărul de telefon, emailul și alte informații de acest fel despre utilizator, scrie 9to5Google. Deocamdată, el este accesibil doar pe telefoanele mobile ce folosesc sistemul Android.

În cazul în care utilizatorul vede un rezultat dat de căutare ce îi conține elementele personale menționate mai sus poate da click pe cele trei puncte aflate în colțul din dreapta sus al meniului. De obicei, se va deschide opțiunea „Despre acest rezultat”, dar de acum va conține și o altă posibilitate: „Îndepărtați rezultatul”. Ulterior, efectul solicitării de ștergere a rezultatului respectiv poate monitorizat într-un nou articol din aplicația Google denumit „Rezultate despre tine”.

Ce poți să ștergi de acum, e mult mai ușor

Aceeași pagină îți permite să faci o nouă solicitare, prin întrebarea: „De ce dorești îndepărtarea acestui rezultat?” de pe site-ul respectiv, unde apar informațiile personale nedorite. Opțiunile existente sunt:

  • Îmi arată informațiile personale de contact
  • Îmi arată datele de contact cu intenția de a-mi face rău
  • Arată datele personale ale altcuiva
  • Conține informații ilegale
  • Informațiile nu mai sunt de actualitate

Google a precizat că, totuși, nu orice solicitare de îndepărtare a unor date personale de pe un site va fi aprobată.

„E important de reținut că atunci când primim cereri de îndepărtare a unor astfel de date, noi evaluăm conținutul întregii pagini web pentru a ne asigura că nu limităm accesul la informații folositoare, de exemplu unor articole de presă. Firește, îndepărtarea acestor informații de pe Google nu înseamnă automat că ele dispar de pe întreg internetul, de aceea în primă instanță e bine să contactați chiar pe cei care găzduiesc site-ul cu pricina”, a transmis Google, conform sursei citate.

Noul instrument poate fi folosit, deocamdată, de un număr limitat de utilizatori din SUA și Europa.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....