Gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene la marșul diversității de la Istanbul. Participanții, acuzații grave pentru poliția turcă

Stan Filon, Cristi Ionică 27.06.2021, 09:29

Marșul gay din Istanbul s-a lăsat cu violențe serioase și anul acesta! Polițiștii i-au întâmpinat pe manifestanți cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Marșul nu a primit autorizație nici anul acesta, însă comunitatea LGBT a încercat totuși să mărșăluiască prin centrul Istanbulului.

Marșul diversității din Istanbul a fost oprit cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Membrii comunității LGBT din Istanbul au început să se strângă pe o străduță laterală bulevardului principal Istiklal, unde au fost însă așteptați de polițiști. Oamenii legii au început să îi disperseze pe participanții la marșul gay, iar când aceștia au opus rezistență, iadul s-a dezlănțuit.

Oamenii legii au scos armamentul din dotare și au început să tragă cu gloanțe de cauciuc. Fotograful AFP Bülent Kiliç a fost arestat de forțele de ordine sâmbătă, în timp ce relata despre dispersia Marșului LGBT din Istanbul interzisă de autorități, au raportat martori și activiști, relatează AFP. Polițiștii s-au așezat cu genunchii pe gâtul jurnalistului, care s-a împotrivit reținerii.

Marsul diversitatii din Istanbul a fost oprit cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc
Marsul diversitatii din Istanbul a fost oprit cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc

”Cerem eliberarea imediată”

„Condamnăm arestarea reporterului AFP Bülent Kiliç care a acoperit marșul de la Taksim (…) Cerem eliberarea imediată”, a scris pe Twitter Reporteri fără frontiere din Turcia. AFP din Istanbul a contactat autoritățile turce pentru a solicita eliberarea fotografului său.

Reuters TV a filmat poliţişti în ţinută antirevoltă împingând şi târând oameni, dintre care unii agitau steaguri-curcubeu, în timp ce se adunau la marş pe o stradă laterală. Aproximativ 20 de persoane, inclusiv fotojurnalistul, au fost reținute, potrivit presei turce.

Autorităţile turce au interzis în ultimii ani marşuri Gay Pride, la care mii de persoane participau în urmă cu câţiva ani la Istanbul. Poate și din această cauză procesul aderării Turciei la Uniunea Europeană (UE) este blocat de mai mulţi ani. Bruxelles-ul spune că sunt tensiuni cu privire la respectarea drepturilor omului.

”Iubirea, mai puternică decât ura”

Chiar pentru drepturile comunității LGBT, liderii UE s-au angajat joi, la un summit la Bruxelles, să continue să lupte împotriva discriminării, într-o declaraţie comună, după ce Parlamentul ungar a adoptat o lege care interzice distribuirea în şcoli a unor materiale acuzate de promovarea homosexualităţii şi schimbării sexului.

Autoarea de origină turcă Elif Shafak și-a manifestat și ea nemulțumirea față de felul în care au acționat polițiștii. Aceasta a scris pe Twitter că Pride-ul 2021 din Istanbul a fost oprit de brutalitatea poliției, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, într-un autoritarism pur. Celebra scriitoare spune însă că iubirea este, și va fi mereu, mai puternică decât ura.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...