Ghiță Ciobanul, atac fără precedent către colegii săi, pe care i-a reclamat la DNA. Îi acuză că au cumpărat certificate zootehnice false

Beatrice Dumitru 02.12.2021, 16:54
Ghiță Ciobanul, atac fără precedent către colegii săi, pe care i-a reclamat la DNA. Îi acuză că au cumpărat certificate zootehnice false

Ghiță Ciobanul, cunoscut din reclamele realizate pentru o companie de telefonie mobilă, este implicat într-un dosar la DNA. Mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru tentativă de fraudă cu fonduri europene. Celebrul Ghiță Ciobanul este unul dintre denunțătorii din dosar.

Ghiță Ciobanul, implicat într-un dosar la DNA

12 fermieri, medici veterinari și ingineri zootehniști au fost trimiși în judecată de DNA, deoarece ar fi încercat să falsifice certificatele zootehnice pentru a beneficia de subvenții din fondurile europene nerambursabile. Aceștia ar fi prezentat acte false referitoare la rasa oilor pe care le dețin.

Unul dintre denunțători este Gheorghe Dănulețiu, cunoscut drept Ghiță Ciobanul, cel care apare în reclamele unei companii de telefonie mobilă. Acesta a fost audiat de DNA în luna august, după ce procurorii au descoperit mecanismul de fraudare a subvențiilor europene.

Ghiță Ciobanul, atac fără precedent către colegii săi, pe care i-a reclamat la DNA. Îi acuză că au cumpărat certificate zootehnice false
Ghiță Ciobanul, implicat intr-un dosar la DNA.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate și sub control judiciar, 12 inculpați (crescători de ovine, medici veterinari, ingineri zootehniști, etc.), pentru încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine. Cei 12 inculpați au fost trimiși în judecată pentru următoarele infracțiuni: tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație), luare de mită, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019)”, potrivit comunicatului DNA.

Cum a devenit vedetă Ghiță Ciobanul

Între anii 2020-2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unor certificate zootehnice emise de o asociaţie de crescători de ovine din judeţul Hunedoara, care gestionează la nivel național Registrul Genealogic al rasei de ovine Ţurcană. Actele atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau.

Ghiță Ciobanul este unul dintre cele mai cunoscute personaje din reclamele româneşti. Născut în comuna Jina, județul Sibiu, el a intrat în lumea publicitară în anul 2013. Ghiță Ciobanul a fost ales pentru o campanie a unei companii de telefonie mobilă, după ce un prieten l-a recomandat casei de producţie.

Urmăriți Impact.ro și pe