Ghid pentru simptomele de COVID. Cum trebuie procedat dacă simțiți că sunteți infectat. Trebuie să știți aceste lucruri

Iancu Andreea 29.10.2020, 14:46
Ghid pentru simptomele de COVID. Cum trebuie procedat dacă simțiți că sunteți infectat. Trebuie să știți aceste lucruri

Zilnic, numărul de îmbolvăriri crește alarmant în România, iar sistemul medical se luptă să gestioneze situația deja dificilă. În acest context, un nou ordin aprobat de Ministerul Sănătății stabilește care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană cu simptome de Covid.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome specifice infectării cu Sars-Cov-2

Sunt încă o mulțime de întrebări la care românii nu cunosc răspunsul, nici măcar după opt luni de la debutul pandemiei. Pe măsură ce situația evoluează, și autoritățile stabilesc noi reguli. Astfel, în cadrul cel mai recent ordin emis de Ministerul Sănătății, pacienții cu simptome de Covid au două variante la dispoziției. Aceștia fie sună medicul de familie, fie merg la o Unitate de Urgență pentru un test rapid și unul PCR.

  1. În situația în care alegeți să mergeți la un spital, înarmați-vă cu răbdare. Poate dura ore bune până când vi se va face un test rapid și un test RT-PCR. Cei care primesc un rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid, în timp ce aceia cu un rezultat negativ vor fi păstrați în zona-tampon, dacă au și simptome care necesită spitalizare. În situația în care nu este necesară spitalizarea, acești pacienți vor merge la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Celor asimptomatici nu li se recomandă în acest moment utilizarea testelor rapide. Aceste teste nu necesită plată dacă ești asigurat. Totuși, pentru cei care doresc să meargă la o clinică privată sau vor să fie testați la domiciliu pot plăti între 50-150 lei pentru un test rapid sau 400 de lei pentru testele RT-PCR.
  2. Dacă sunați la medicul de familie acesta vă va îndruma, în funcție de simptome, să mergeți la o Unitate de Urgență pentru un test, fie să sunați la 112 și să solicitați testarea la domiciliu, pentru situațiile grave. Atunci când pacientul își face pe cont propriu un test rapid care este negativ, dar are simptome în așteptarea rezultatului PCR, trebuie să contacteze și să informeze medicul de familie. În acest caz, medicul de familie este obligat să ia în evidență și să monitorizeze starea de sănătate a pacientului.
Pacienții pot alege să fie testați la UPU sau într-o clinică privată, contra cost foto - Pexels
Pacienții pot alege să fie testați la UPU sau într-o clinică privată, contra cost
foto – Pexels

Cum este monitorizat pacientul

În cadrul ordinului este prezentat și chestionarul folosit de medicii de familie pentru a monitoriza starea de sănătate a pacienților din izolare, de la distanță. Această fișă presupune mai multe întrebări despre simptomele specifice. În urma chestionarului, pacienții vor fi încadrați în una dintre următoarele categorii:

  • pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare – După ce aceștia au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la primul test pozitiv, sunt declarați vindecați fără al doilea test de control. Ei îți pot relua activitățile păstrând însă distanța și purtând masca acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile. De asemenea, ei vor respecta prevederile legale în vigoare.
  • pacienții simptomatici cu factori de risc – În urma recomandării medicului de familie sau la solicitarea și cu acordul lor, vor fi transportați cu o ambulanță la spital. Aici vor fi evaluați clinic, prin teste de laborator și, dacă este necesar, vor fi supuși unei radiografii pulmonare sau unui examen computer tomograf. Această evaluare se face prin internarea pacientului pentru o zi sau fără internarea pacientului prin consult și examene paraclinice la camera de gardă/UPU sau CPU.
  • pacienții simptomatici cu forme medii sau severe – Aceștia vor fi internați, cu acordul lor, în spitale de faza I sau II care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secții de terapie intensivă. Perioada de spitalizarea va fi stabilită de către medicul curant.
Medicul de familie va monitoriza starea de sănătate a pacienților izolați la domiciliu, cu simptome ușoare sau asimptomaticii foto - Pexels
Medicul de familie va monitoriza starea de sănătate a pacienților izolați la domiciliu, cu simptome ușoare sau asimptomaticii
foto – Pexels

Când este declarat un pacient Covid vindecat

Medicul de familie este cel care va declara pacientul de Covid vindecat. Acesta va ține cont de monitorizările zilnice, în urma consultației la distanță. Astfel, în absența manifestărilor clinice, bolnavul va fi declarat vindecat. Această stare va fi comunicată în scris, printr-o scrisoare medicală transmisă în format electronic către Direcția de Sănătate Publică a județului sau a municipiului București. Aceasta din urmă este obligată să introducă statutul de vindecat în platforma Corona-forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...