Gheorghe Berceanu, fostul campion olimpic la lupte greco-romane, a murit. Motivul pentru care era supranumit „Hercule de buzunar”

Gabriel Peneș 30.08.2022, 16:42

Gheorghe Berceanu, fostul campion olimpic la lupte greco-romane, a murit. Supranumit „Hercule de buzunar” marea glorie a sportului românesc a fost un sportiv dintr-o „specie” rară. A fost învins doar de două ori între 1969 – 1976, una dintre înfrângeri venind în finala olimpică de la Montreal, după o descalificare dubioasă în fața unui sovietic. Gheorghe Berceanu avea 72 de ani și a fost inclus, în 2020, să fie inclus, în „Hall of „Fame”-ul Federației Internaționale de Lupte.

Gheorghe Berceanu, fostul campion olimpic la lupte greco-romane, a murit

Gheorghe Berceanu, fostul campion olimpic la lupte greco-romane, a murit. Fostul campion olimpic de la Munchen la categoria 48 de kilograme s-a stins din viață din cauza unui infarct, la Slatina. El participase în urmă cu câteva zile la o reuniune a foștilor luptători, la Tg Jiu.

CSA Steaua și Federația Română de Lupte au anunțat decesul marelui campion român. A fost campion olimpic în 1972, la Munchen, și a luat argintul la Olimpiada din 1976, după o descalificare „cu cântec” în fața unui sportiv sovietic, în finală.

„A murit Gheorghe Berceanu, ”Hercule de buzunar”

„La Olimpiada de la Munchen ’72, Gheorghe Berceanu cucerea titlul la greco-romane, 48 de kg, spulberându-şi toţi adversarii. Inima ”uriașului” luptător a încetat să mai bată la doar 72 de ani.
Gheorghe Berceanu a fost și va fi un erou al luptelor românești. Supranumit ”Hercule de buzunar”, pentru statura sa (avea doar 1.50 metri), sportivul legitimat la Steaua a avut rezultate uriașe pe saltea.
Campion olimpic la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, micul ”uriaș” a fost neînvins mai bine de trei ani la categoria 48 kg! A fost dublu campion mondial în 1969 și 1970 și triplu campion european (1970, 1972, 1973)”, se scrie în comunicatul CSA Steaua de pe pagina de Facebook a clubului militar.

Gheorghe Berceanu, fostul campion olimpic la lupte greco-romane, a murit. Motivul pentru care era supranumit „Hercule de buzunar”
Gheorghe Berceanu a devenit antrenor la clubul CSA Steaua, după retragerea din activitate

Motivul pentru care era supranumit „Hercule de buzunar”

Născut pe 28 decembrie 1949, la Cârna (judeţul Dolj), Gheorghe Berceanu şi-a dorit să practice fotbalul şi a mers la o selecţie la Electroputere Craiova. Antrenorii l-au respins pentru că era prea mic de statură, doar 1,50 metri, şi s-a îndreptat spre sala de lupte a clubului din Bănie.

“Eu am început cu fotbalul şi am fost la o selecţie la Electroputere Craiova, dar m-au văzut aşa „solid” şi m-au respins. Apoi am mers la sala de lupte a aceluiaşi club, pentru că doream să practic sportul. Am început cu luptele libere, dar fiindcă am pierdut primele meciuri am trecut la greco-romane”, a povestit Gheorghe Berceanu peste ani.

A început să practice luptele greco-romane la Clubul Electroputere din Craiova, sub îndrumarea antrenorului Ilie Marinescu, după care s-a transferat la clubul Steaua București unde a fost legitimat până la retragerea din activitatea sportivă.

Gheorghe Berceanu spunea, pentru GSP, că, toată viața sa, cel mai puternic adversar a fost cântarul! Berceanu îşi amintea că „înainte cu trei zile de concurs, nu puteam să dorm de sete, îmi tamponam buzele cu un prosop umed”.

„În mod normal, eu aveam 53 de kilograme. Cu două săptămâni înainte de concurs, ca întotdeauna, începeam slăbirea. N-am fost niciodată un gurmand, dar era greu. Mai ales că atunci nu era ca acum, când concursul ţine o zi. Faci cântarul seara, poţi să mănânci, lupţi a doua zi. Atunci a durat 5 zile. Trebuia să faci cântarul în fiecare dimineaţă la opt, iar după două-trei ore intrai să lupţi. Ce să mai faci? Că de mâncat nu puteai, cum să intri pe saltea cu burta plină?”, a povestit Berceanu.

După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor la secția de lupte greco-romane a clubului Steaua București. A primit titlul de Sportiv Emerit, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de cavaler. În 2020, a fost inclus în Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Lupte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....