Gestul total neaşteptat făcut de Nicolae Ceauşescu. De ce a botezat în secret un copil şi ce nume a vrut să aibă micuţul

Ana Anitoiu / 20.01.2021, 20:32
Gestul total neaşteptat făcut de Nicolae Ceauşescu. De ce a botezat în secret un copil şi ce nume a vrut să aibă micuţul

Nicolae Ceaușescu a făcut un gest neașteptat, după ce le-a interzis femeilor din România să mai facă întreruperi de sarcină, prin decretul 770, pe care l-a dat la 1 octombrie 1966. Peste două milioane de copii, care au fost numiți ”decreței”, s-au născut în următorii 23 de ani, iar multe femei au murit, încercând să scape de sarcini nedorite. Unii dintre părinții acestora le-au cerut dictatorului și soției lui să le fie nași de botez. Deși a refuzat multe dinte cereri, cuplul aflat la putere a fost de acord, în unele cazuri. Iată de ce a botezat un copil în secret.

De ce a botezat Nicolae Ceaușescu în secret un copil

Nicolae Ceaușescu i-a îndeplinit dorința soției lui, Elena, să boteze cel de-al 20-lea copil al unei femei, Ana Ursache, care lucra ca femeie de serviciu la un spital. Femeia avea 47 de ani atunci când a devenit ”mamă-eroină”. Tovarășa a ținut să facă acest gest față de ea, ca exemplu pentru toată Republica Socialistă.

Totuși, evenimentul nu s-a desfășurat cu mare fast. Nicolae Ceaușescu nu și-a dorit să fie văzut în fața unui preot, așa că botezul n-a fost făcut într-o biserică. Însă, copilul, o fetiță, a fost scufundat de trei ori într-o cristelniță de un părinte. În plus, Elena Ceaușescu a parcurs toate etapele evenimentului, la fel ca orice creștină.

Gestul total neasteptat facut de Nicolae Ceausescu. De ce a botezat in secret un copil si ce nume a vrut sa aiba micutul
Elena si Nicolae Ceausescu

Ce nume a avut copilul botezat în secret de cuplul Ceaușescu și ce s-a ales de el

Deși numele pe care Ana Ursache l-a ales pentru fetița ei era Daniela, Elena Ceaușescu a venit cu o pretenție, în calitate de nașă. ”Asta a fost pretenție ei să-i pun Elena Daniela”, a spus ea. În prezent, potrivit romaniatv.net, fina lui Nicolae Ceaușescu are 29 de ani și lucrează în Italia, în timp ce mama ei a rămas la Iași. Numeroasa familie s-a răspândit, fiecare copil căutându-și un rost în viață și un mod de a-și câștiga traiul.

De altfel, nici în copilăria finei Ceaușeștilor n-a contat că a fost botezată de ei. Mama ei a încercat să pună mâncare pe masă pentru 20 de copii, cum a putut, la acea vreme. Ana Ursache n-are nici pensie astăzi, pentru că spitalul la care a lucrat ca femeie de serviciu nu i-a ținut evidența.

”Mi-a spus mama, când eram mai mare că a acceptat să ne boteze”

Un alt copil pe care l-a botezat cuplul Ceaușescu, în anul 1977, a fost Cristina Puica, din satul Căprioara din județul Cluj. Ea a fost cel de-al optulea copil al familiei Almaș, care s-a mai mărit apoi cu alți nouă copii. În total, 17 moștenitori. Cristina a ajuns să fie fina dictatorului în urma unei scrisori pe care primarul de la acea vreme i-a trimis-o acestuia, ca să ajute familia. ”A venit cineva de la ziar la noi, eram acasă, și atunci mi-a spus mama, când eram mai mare că a acceptat să ne boteze”, a spus femeia.

În prezent, fina cuplului Ceaușescu are patru copii. Pentru familia ei, viața nu este deloc roz, dar refuză să se plângă de neajunsuri. Cristina Puica își dorește doar sănătate. Femeia tăiește alături de copiii ei, de soțul ei, precum și de mama lui.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI