Băutura pe care și-o făcea singur Nicolae Ceaușescu. ”Avea mereu în casă”. Plăcerea nebănuită a dictatorului

Iancu Andreea 05.01.2021, 15:38
Băutura pe care și-o făcea singur Nicolae Ceaușescu. ”Avea mereu în casă”. Plăcerea nebănuită a dictatorului

Viața soților Ceaușescu continuă să fascineze generații întregi, chiar și la mai bine de 30 de ani de la înlăturarea liderilor comuniști din fruntea României. Iar chestiunile personale, precum plăcerea nebănuită a dictatorului în materie de băuturi stârnesc interesul tuturor. Se pare că Nicolae Ceaușescu obișnuia să servească doar un anumit tip de băutură, pe care prefera să o prepare care el singur în casă.

Obișnuia să consume o băutură preferată de el însuși. Care era plăcerea nebănuită a dictatorului

Nicolae Ceaușescu se putea mândri cu o sănătate de fier până aproape de finalul vieții sale, iar acest lucru se datora unei rigori culinare pe care o urma cu sfințenie. Deși liderul politic se învârtea în cercuri alese și era așezat la mese protocolare, el nu a renunțat la obiceiurile dobândite în sânul familiei. Astfel, în ciuda băuturilor fine pe care le avea la dispoziție dat fiind statutul său, plăcerea nebănuită a dictatorului o reprezenta vinul. 

În timp ce Elena Ceaușescu prefera șampania, mai cu seamă Cordon Rouge, dictatorul prefera vinul. Însă nu orice vin era pe gustul lui Nicolae Ceaușescu, liderul politic apreciând aroma aceluia preparat chiar de către el. Acesta deținea o vie la Snagov, pe care obișnuia să o îngrijească și din ai cărei struguri ieșea un vin prezent mereu pe masa oficialului. Totuși, cu vârsta, Ceaușescu evita să consume prea multe pahare din băutura preferată, rezumându-se la unul singur.

Avea la reședința de la Snagov o vie pe care o îngrijea și din ai cărei struguri i se făcea vin din care avea mereu în casă. Nu bea mai mult de cîteva pahare din cauza problemelor de sănătate. La fel, îi plăcea să stea la grătar și să întoarcă cotletele”, a povestit colonelul Dumitru Burlan, potrivit playsport.ro.

Nicolae Ceaușescu aprecia vinul, în timp ce Elena prefera șampania
Nicolae Ceaușescu aprecia vinul, în timp ce Elena prefera șampania

Cum arăta meniul preferat al soților Ceaușescu. Ce se servea la masa liderilor comuniști

La fel ca în cazul preferințelor în materie de băuturi alcoolice, și mâncarea preferată a soților Ceaușescu era apropiată de gustul copilăriei. Cea care s-a ocupat timp de aproape 30 de ani de meniul de pe masa lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu este Suzana Andreiaş, servitoarea casei. Aceasta a povestit care erau preferințele culinare ale cuplului, mărturisind că liderul comunist nu era deloc pretențios la mâncare, apreciând în special legumele.

Micul dejun al celor doi soți era alcătuit din două felii de şuncă de Praga, două de parizer, 200 de grame de brânză telemea şi jumătate de litru de lapte dulce. De asemenea, de la prima masă a lui Ceaușescu nu lipseau șuncă, salam, brânză, caşcaval și câte un ou.

În privința felului principal, de la masa de prânz, Nicolae Ceaușescu aprecia tradiționalele ciorbe românești, dar și alte preparate bogate în legume. Carnea era consumată conform obiceiului din copilărie, doar sâmbăta și duminica.

Îi plăcea ciorba de lobodă, făcută cu zarzavat, acrită cu borş, îi plăcea ciorba de salată, ciorba de ştevie, mâncarea de spanac, spanac piure cu ouă ochiuri, urzici… mânca mai mereu din astea. Vă spun sincer, am rămas uimită prima dată când l-am văzut cu câtă poftă a mâncat ciorba de salată, a povestit menajera.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...