Gestul pentru care șoferii pot rămâne fără permis timp de o zi. Măsura speră să reducă numărul accidentelor rutiere

Ana Anitoiu 30.08.2022, 14:07
Gestul pentru care șoferii pot rămâne fără permis timp de o zi. Măsura speră să reducă numărul accidentelor rutiere

Șoferii din România ar putea rămâne fără permis timp de o zi, pentru un gest făcut la volan. Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol a înaintat o propunere în acest sens, cu obiectivul de a reduce numărul mare al accidentelor rutiere din țară.

Pentru ce pot rămâne șoferii fără permis timp de o zi

Mai exact, Sindicatul Europol a propus să le fie suspendat permisul auto timp de o zi acelor șoferi care nu pot fi testați pentru alcool sau droguri, indiferent că este vorba despre motive medicale sau refuzul efectuării testului.

Conform Sindicatului Europol, este importantă aplicarea aceste măsuri în țară, pentru că foarte mulți șoferi din România nu respectă regulile de circulație rutieră, ceea ce duce la înregistrarea unui număr mare de accidente.

Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne și se află în prezent în transparență decizională. Acesta este adresat șoferilor, polițiștilor din cadrul Poliției Române, precum și celor din cadrul poliției locale și administratorilor de drumuri.

România se află în topul țărilor în care au loc cele mai multe accidente rutiere. În plus, țara are la dispoziție mai puțin de patru ani pentru a îndeplini obiectivul de reducere a numărului de accidente cu 25%.

Gestul pentru care soferii pot ramane fara permis timp de o zi.
Soferii ar putea ramane fara permis pentru o zi, pentru un gest. Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Amenzi mai mari pentru unii dintre șoferi

Amenzile au crescut, de la data de 20 august, pentru șoferii care circulă în țară fără rovinietă valabilă. De această modificare sunt vizate atât mașinile mari de transport persoane și marfă, cât și autoturismele mici.

Pentru șoferii de autoturisme care circulă fără să aibă rovinietă, amenzile au crescut de la 250 – 500 de lei până la 275 – 550 de lei. Pentru vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri pe scaune, amenzile au ajuns la 1.550 – 3.100 de lei, iar pentru cele cu peste 23 de locuri pe scaune, la 2.750 – 5.500 de lei.

Amenzile pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone sunt acum de 950 – 1.900 de lei, iar pentru cele cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone, de 1.550 – 3.100 de lei.

Șoferii vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone, care circulă fără rovinietă, pot fi sancționați cu 2.750 până la 5.500 de lei. Pentru cei care conduc astfel de vehicule cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe, inclusiv, amenzile sunt de 3.550 – 7.100 de lei. Pentru 12 tone sau mai mult și minimum 4 axe, sumele sunt cuprinse între 5.950 și 11.900 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...