Gestul banal care te ajută să reduci cu 10% consumul de curent în fiecare lună. Ce trebuie să faci cu electrocasnicele din casă

Anca Manolica 22.09.2022, 13:24
Gestul banal care te ajută să reduci cu 10% consumul de curent în fiecare lună. Ce trebuie să faci cu electrocasnicele din casă

A fi eficient din punct de vedere energetic este benefic atât pentru mediu, cât și pentru buzunarul tău, mai ales în contextul actual în care prețurile la energia electrică au explodat. Având în vedere acest lucru, iată prin ce gest banal poți să reduci cu 10% consumul de curent în fiecare lună fără a renunța la confortul din casă. Sigur vei apela și tu la el de acum înainte.

Cum să reduci cu 10% consumul de curent în fiecare lună

Cu siguranță ai observat și tu că facturile de gaz și electricitate au fost mai scumpe decât de obicei anul acesta. Dacă ești în căutarea unor modalități de reducere a costurilor cu utilitățile, există o mulțime de măsuri simple pe care le poți lua pentru a îți reduce facturile de energie. Însă, una dintre ele este de-a dreptul banală.

Ei bine, specialiștii recomandă să nu lăsăm electronicele și electrocasnicele în stand by. Deconectarea dispozitivelor electrice pe care nu le folosim sau deconectarea completă a celor care au acea mică lumină roșie aprinsă poate reduce consumul de curent cu până la 10% din factura lunară.

Alte sfaturi de economisire

Urmează aceste sfaturi și începe să economisești la factură, potrivit repsol.es:

1. Schimbă-ți aparatele electrice vechi

Cele mai noi aparate electrice sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă mai multe economii pentru tine și un impact mai mic asupra mediului, printre alte avantaje. De aceea, alegerea aparatelor cu rating A poate fi o idee foarte bună.

2. Schimbară becurile

Un bec de 6 W consumă 0,006 kWh (6 Wh) timp de o oră. Cu toate acestea, un bec LED de 6 W utilizează aceeași cantitate de lumină și consumă doar 114 wați pe oră. Acest lucru înmulțit cu numărul de ore în care avem luminile aprinse, poate însemna economii semnificative la final de an.

Cum să reduci cu 10% consumul de curent în fiecare lună
Cum să reduci cu 10% consumul de curent în fiecare lună

3. Menține temperatura corectă

Este recomandat să menții temperatura în casă între 19º și 21º iarna și între 24º și 26º vara. Cu îmbrăcămintea și ventilația potrivite, poți evita acel grad în plus sau în minus care poate însemna o creștere semnificativă a facturii la energie.

4. Verifică periodic centrala

Un obicei care nu numai că îți va permite să eviți consumul excesiv de energie, dar te va scuti și de defecțiuni și posibile accidente.

5. Evită să acoperi caloriferele

Orice lucru care obstrucționează ieșirea căldurii (mobilă sau uscarea hainelor), împiedică casa să atingă temperatura dorită, astfel că vei crește puterea și, implicit, factura. De asemenea, este important să le aerisești și să le cureți bine după o perioadă de timp în care nu le-ai folosit.

6. Folosește un termostat reglabil

Ca și în cazul aerului condiționat, un termostat care te ajută să setezi încălzirea pe zone și intervale orare îți va permite să te simți confortabil acasă fără a cheltui mai mult decât este necesar pe gaz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...