„Economisire forțată” cu contoare inteligente în fiecare locuință. Planul prin care UE vrea să limiteze consumul de energie electrică

Beatrice Dumitru 12.09.2022, 16:21
„Economisire forțată” cu contoare inteligente în fiecare locuință. Planul prin care UE vrea să limiteze consumul de energie electrică

Europa se află în cea mai mare criză energetică, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și după ce Moscova a oprit toate fluxurile de gaze naturale către continent prin conducta Nord Stream 1. În aceste condiții, Uniunea Europeană caută soluții pentru economisirea energiei.

Ce presupune „econimisirea forțată”

„Economisire forțată”: cu contoare inteligente instalate în majoritatea locuințelor pentru a reduce de la distanță energia furnizată și să nu fucționeze prea multe aparate în același timp. Acesta este planul Uniunii Europene pentru a limita consumul de energie, pe fondul crizei de pe continent, potrivit today.it.

Unul dintre proiectele Uniunii Europene pentru raționalizarea energiei electrice și a gazelor prevede reducerea de la distanță a puterii contoarelor din gospodării, automat și fără intervenția utilizatorului, grație „contoarelor inteligente” instalate în locuințe. Acest lucru este posibil cu ajutorul așa-numitelor aparatelor cu „contorizare inteligentă” instalate în majoritatea locuințelor, care permit „activarea, dezactivarea și schimbările de putere” de la distanță.

„Economisire forțată”, cu contoarele inteligente în fiecare locuință. Planul prin care UE vrea să limiteze consumul de energie electrică
UE vrea să limiteze consumul de nergie.

Ce mai prevede proiectul

Acesta ar fi răspunsul la cel mai grav scenariu, dar UE sugerează statelor membre să se gândească la propunere pentru a evita colapsul rețelei energetice. Raționalizarea de la distanță a energiei electrice (cu economisirea gazului pe care îl folosesc centralele electrice) este deja permisă de tehnologia în uz, iar acum a fost pusă pe hârtie într-un proiect al Uniunii Europene ca posibilă măsură pentru economisirea energiei.

Proiectul prevede o „raționalizare ascunsă” a proviziilor în timpul orelor de vârf. Astfel, contorul din casele noastre este acum setat la 3,3 KWh, dar ar putea să i se reducă puterea între orele 8:00 și 19:00, împiedicând funcționarea mai multor aparate electrocasnice în același timp.

Pe scurt: dacă nu facem economie și aprindem luminile în toată casă, pornim televizorului și mașina de spălat rufe si cea pentru vase în același timp, limitatorul de contor ar putea sări. Aceasta se numește „economisire de la distanță”.

Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează. Oare acesta este planul mult așteptat al UE de răspuns la urgență? Înainte de a ajunge la contoarele noastre și de a cere alte sacrificii de la cetățenii aflati deja în dificultate, instituțiile UE ar trebui să înceapă să reducă risipa, prin închiderea biroului inutil de la Strasbourg al Parlamentul European, care funcționează doar patru zile pe lună”, spune Alessandro Panza, europarlamentar.

Uniunea Europeană a adoptat un regulament cu privire la reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15% în sezonul rece, în speranța de a spori securitatea aprovizionării cu energie a statelor membre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...