Locuinţa care scade factura la curent şi gaze chiar şi cu 90%. Ar fi salvarea românilor

Stan Filon 13.06.2022, 17:18
Locuinţa care scade factura la curent şi gaze chiar şi cu 90%. Ar fi salvarea românilor

Creșterea necontrolată a prețurilor la energie și gaz i-a făcut pe români să caute alternative la locuințele în care trăim cu toții. Cea mai bună soluție este una destul de veche, dar care nu prea a fost adoptată în România. Vorbim despre casele pasive, concept care a apărut în Occident încă din anul 1988. Dar ce sunt aceste case pasive și ce ajutor nesperat le oferă proprietarilor lor, vedeți în rândurile de mai jos.

Locuinţa care scade factura la curent şi gaze chiar şi cu 90%

Românii se interesează din ce în ce mai mult de casele pasive, sătui să plătească bani din ce în ce mai mulți pe facturile la gaze și electricitate. Acestea case pasive sunt o adevărată binecuvântare pentru proprietarii lor, deoarece o astfel de locuință consumă cu 90% mai puține resurse precum gaz și electricitate. Ideea de casă pasivă a fost dezvoltată de inginerul Bo Adamson și de fizicianul Wolfgang Feist, în jurul anului 1988, care au creat acest tip de locuință care folosește la maximum energia degajată de ocupanți, echipamentele tehnice și radiația solară.

Mai exact, casa pasivă înseamnă o termoizolație groasă, de aproximativ 20-30 de centimetri, fapt ce reduce semnificativ pierderile de căldură. Spre deosebire de o casă normală, casa pasivă folosește un sistem de ventilație complex, adaptat nevoilor casei, ce are drept obiectiv recuperarea de căldură și un randament de cel puțin 75%.

Locuinta care scade factura la curent si gaze chiar si cu 90%
Locuinta care scade factura la curent si gaze chiar si cu 90%

Principiul unei locuințe pasive

Sistemul constă în recuperarea căldurii și transferul de energie termică a aerului uzat spre aerul proaspăt introdus în locuință. Sistemul inovativ de ventilație asigură un aer proaspăt, fără alergeni sau praf, pe durata întregii zile. Mai mult, casele pasive sunt gândite și pentru a oferi confort. Astfel, poți sta aproape de fereastră fără a resimți frig, indiferent de temperatura de afară.

Trebuie menționat faptul că nu toate casele foarte bine izolate pot trece drept case pasive. Pentru certificarea unei astfel de case sunt luate în calcul termoizolația, tipurile de punți termice folosite (ferestre, soclu etc.), poziționarea clădirii față de punctele cardinale, gradul de etanșeitate, sistemul de ventilație, umbrirea (clădirii per ansamblu, a pereților, a spaleților). Așadar, lucrurile nu sunt tocmai simple, de aceea și prețul unei astfel de locuințe este unul puțin mai ridicat.

Potrivit unei firme care se ocupă de construcția unei astfel de locuințe, prețurile pe metru pătrat la construcția unei case pasive ajung până la 675 euro/mp, dar trebuie să te gândești și la costul terenului, care mai poate ridica și acesta prețul final sau chiar îl poat dubla, în funcție de zona unde construiți.

Urmăriți Impact.ro și pe