Gestul autorităților pentru pompierii români care se întorc azi din Grecia. Cum vor fi primiți

Cătălina Burghelea 16.08.2021, 12:40
Gestul autorităților pentru pompierii români care se întorc azi din Grecia. Cum vor fi primiți

Pompierii români, eroii care au uimit o lume întreagă în incendiile de vegetație din Grecia, se întorc acasă. Salvatorii români vor fi primiți într-un cadru festiv de către înalți oficiali, printre care premierul Florin Cîțu și ministrul MAI, Lucian Bode.

Pompierii români și moldoveni se întorc acasă

Convoiul alcătuit din 108 pompieri români și colegii lor din Republica Moldova revin, luni, 16 august, în România. Pentru a marca eroismul de care au dat dovadă salvatorii noștri în insula Evia din Grecia, grav afectată de incendiile de vegetație, se va organiza o festivitate pe Platoul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, județul Ilfov.

La eveniment vor participa înalți oficiali, printre care premierul Florin Cîțu, ministrul MAI, Lucian Bode, și secretarul de stat Raed Arafat. Festivitatea ar urma să înceapă în jurul orei 15.30, potrivit Ministerului de Interne.

Raed Arafat a precizat, duminică seara (n.r. – 15 august), informații despre traseul de întoarcere al pompierilor români. Șeful DSU a dezvăluit că, începând de duminică, echipele de intervenție din alte țări, venite în sprijinul pompierilor eleni prin Mecanismul de Protecție Civilă Europeană, „au fost demobilizate, situația în insula Evia fiind sub control”.

Pompierii români s-au luptat cu flăcările uriașe de pe insula grecească Evia timp de-o săptămână. Trimiși la data de 7 august, salvatorii au intervenit pentru stingerea incendiilor din zona Spathari a Insulei Evia.

După câteva zile de muncă asiduă, au apărut primele vești pozitive. Miercuri, 11 august, presa locală a anunțat că incendiile din insula grecească Evia sunt pe cale „să fie stăpânite”.

Daune pentru locuitorii afectați de incendiile de vegetație

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut scuze publice locuitorilor din Evia, pentru modul în care autoritățile au gestionat incendiile de vegetație din zonă. Totodată, s-a aprobat un buget de 500 milioane de euro pentru Insula Evia şi regiunea Attica, de lângă Atena.

Fiecare familie care și-a pierdut locuința în incendiile de vegetație din Grecia va primi de la statul elen daune de 150.000 de euro, a anunțat Guvernul. Zeci de sate au fost evacuate și mulți oameni au rămas pe drumuri, fiind nevoiți să-și părăsească locuințele cu lacrimi în ochi.

“Fiecare casă care a fost distrusă este o tragedie pentru noi toți și este ca o lovitură în inimă. Dar ceea ce știu este că o luptă uriașă a fost dată în ultimele zile. Am rămas cu toții acolo, fără să dormim, în toate aceste zile (…) vor fi finanţate în principal printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanţe îl va depune acum”, a precizat prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...