Gest controversat făcut de Ungaria. Rusia va construi două reactoare noi la o centrală nucleară pe teritoriul ei

Stan Filon 26.08.2022, 18:22
Gest controversat făcut de Ungaria. Rusia va construi două reactoare noi la o centrală nucleară pe teritoriul ei

Chiar dacă Europa și Statele Unite ale Americii încearcă să izoleze cât mai mult Rusia, drept răspuns pentru atacarea Ucrainei, iată că Ungaria face notă discordantă. Autoritățile de la Budapesta nu doar că nu încearcă să izoleze Rusia, ba chiar continuă să facă afaceri cu Moscova. Drept urmare, Rusia urmează să construiască în Ungaria două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks.

Gest controversat făcut de Ungaria

Așadar, Rusia urmează să construiască în Ungaria două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, după ce Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a acordat licenţa de construcţie grupului rus Rosatom. Înțelegerea dintre cele două state nu a fost însă semnată recent, ci cu mult înainte de declanșarea războiului din Ucraina.

În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi. Conform calendarului iniţial, construcţia urma să înceapă în 2018 pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025.

Gest controversat facut de Ungaria
Gest controversat facut de Ungaria

Grupul rusesc Rosatom construiește două reactoare nucleare în Ungaria

Au avut loc întârzieri considerabile, în principal din cauza Uniunii Europene, care a vrut să știe exact care va fi finațarea. Iată că recent grupul rus a primit licența din partea Autorității pentru Energie Atomică din Ungaria să înceapă lucrarea de amploare. Contractul pentru construirea celor două noi reactoare a fost acordat grupului rusesc fără licitație, ceea ce arată încă o dată legătura puternică dintre președintele ungar Viktor Orban și cel al Rusiei, Vladimir Putin.

Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a anunţat joi seara pe site-ul său că actuala centrală nucleară de doi Gigawaţi de la Paks poate fi extinsă cu două noi reactoare, în aşteptarea noilor licenţe. Dar cu ce bani vor fi construite cele două reactoare? Ei bine, tot cu bani de la ruși.

Potrivit acordului semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, Centrala nucleară de la Paks este situată la 100 de kilometri de Budapesta și a fost construită în anii 80 tot de ruși. Aceasta furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...