Angela Merkel, acuzată de Ucraina. Fostul cancelar german a blocat livrarea de arme speciale către Kiev

Beatrice Dumitru 15.12.2021, 13:48
Angela Merkel, acuzată de Ucraina. Fostul cancelar german a blocat livrarea de arme speciale către Kiev

În urmă cu câteza zile, Ucraina a acuzat Germania că s-a folosit de dreptul de veto pe care îl are la NATO pentru a blocat furnizarea de arme către Kiev, în ciuda avertismentelor SUA cu privire la o posibilă invazie a forțelor ruse. Iar detaliile publicate de presa germană par să confirme acest lucru.

Angela Merkel a blocat vânzarea de arme către Ucraina

Oleksii Reznikov, noul ministru al Apărării din Ucraina, a declarat că în ultimele luni Berlinul a împiedicat Kievul să achiziționeze puști antidrone și a sistemele anti-lunetist prin intermediul Agenției de Suport și Achiziții NATO, deși există riscul ca Rusia să invadeze țara.

Detaliile publicate în presa germană par să confirme afirmațiile oficialului ucrainean, conform cărora guvernul condus de Angela Merkel a blocat furnizarea de arme Kievului de către aliații NATO. Fostul cancelar al Germaniei a intervenit de două ori pentru a opri SUA și Lituania să livreze arme pe care Ucraina le plătise printr-o schemă de achiziții NATO, informează The Telegraph. 

Angela Merkel, acuzată de Ucraina. Fostul cancelar german a blocat livrarea de arme speciale către Kiev
Ucraina, împiedicată de Angela Merkel să achiziționeze arme.

Ucraina se grăbește să-și îmbunătățească capacitățile militare pe fondul avertismentelor americane cu privire la o invazie rusă și a apelat la acorduri bilaterale cu aliații, inclusiv Marea Britanie și Franța, deoarece încearcă să evite dretul de veto al Germaniei.

Ei încă construiesc gazoductul Nord Stream 2 și în același timp ne blochează armele de apărare. Este foarte nedrept”, a spus Oleksii Reznikov

De ce a blocat Angela Merkel vânzarea armelor către Ucraina

Noul Guvern german condus Olaf Scholz nu a comentat încă informațiile și nu este clar dacă intenționează să continue politica Angelei Merkel. Dar Annalena Baerbock, noul ministru de Externe german, a precizat că gazoductul Nord Stream 2 nu va mai avansa, dacă Rusia va invada Ucraina.

Angela Merkel s-a opus vânzării armelor către Kiev din cauza temerilor că ar putea aprinde tensiunile între cele două țări sau ar putea oferi un pretext Rusiei pentru a ataca Ucraina. Armele dorite de Kiev erau puști de precizie Barrett M82 din SUA și puști anti-drone EDM4S-UA din Lituania.

Germania și Țările de Jos au acționat pentru a bloca livrarea puștilor americane în luna mai, insă decizia i-a aparținut Angelei Merkel.

Țările de Jos au fost de partea Germaniei și împotriva celorlalte membre NATO pentru că acestea au fost indicațiile venite de la Berlin”, potrivit sursei citate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut personal fostului cancelar german să renunțe la dreptul de veto atunci când a vizitat Kievul, în august, dar Merkel a refuzat. Există, însă, indicii că noul Executiv de la Berlin ar adopta o poziție diferită în acest caz

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...