Germania nu se ține de cuvânt. Nu va respecta angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru armată

Mihnea Tălău 15.08.2022, 15:59
Germania nu se ține de cuvânt. Nu va respecta angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru armată

Germania nu își va respecta angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru armată, a avertizat luni un important grup de reflecție economică. Cea mai mare economie a Europei s-a angajat să își majoreze cheltuielile pentru a îndeplini obiectivul stabilit de NATO după ani de neglijență, mergând până la crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru a-și consolida armata.

Doar vorbe, promisiuni neonorate de Berlin

Calificând invazia rusă din Ucraina din februarie drept un punct de cotitură istoric, cancelarul Olaf Scholz a declarat, în urma acesteia, că există o nevoie clară „de a investi semnificativ mai mult în securitatea țării noastre pentru a ne proteja libertatea și democrația”, notează Politico.

Dar Institutul Economic German, un think tank cu sediul la Köln, a declarat că Berlinul nu este pe cale să atingă pragul de referință de 2%, în ciuda creșterii finanțării. Într-un raport, institutul notează că nu a fost angajat niciun ban în plus pentru acest an. Între timp, în 2023, acesta vede un deficit de aproape 18 miliarde de euro, în ciuda unei creșteri a cheltuielilor.

Germania se înarmează după războiul din Ucraina și cheltuie peste 50 de miliarde de euro pentru Apărare în 2022

Cheltuielile pentru apărare vor scădea din nou la 1,2% din PIB

Cheltuielile guvernamentale vor continua să se situeze cu puțin sub țintă până în 2027. În acel moment, fondul special va fi fie epuizat, fie epuizat, iar cheltuielile pentru apărare vor scădea din nou la aproximativ 1,2% din PIB. Dacă tot nu va fi cheltuit în totalitate, atunci anii precedenți vor ajunge și mai mult sub țintă.

Fondul de 100 de miliarde de euro a fost creat pentru a ocoli frâna de îndatorare a Germaniei, consacrată prin constituție. Dar think tank-ul din Köln scrie că angajamentele politice – care exclud creșterile sau reducerile de taxe în altă parte, menținând în același timp frâna de îndatorare în forma sa actuală – rămân prea restrictive pentru ca Germania să își îndeplinească angajamentele privind cheltuielile pentru apărare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...