Germania, acuzată că nu apără Ucraina de un posibil atac al Rusiei. „Nu își poate permite să continue să doarmă”

Beatrice Dumitru 07.02.2022, 17:07
Germania, acuzată că nu apără Ucraina de un posibil atac al Rusiei. „Nu își poate permite să continue să doarmă”

Pe măsură ce puterile globale se luptă pentru a preveni un război între Ucraina și Rusia, Germania a fost acuzată că nu și-a asumat un rol de lider în eforturile diplomatice, dar și că nu ajută în mod activ la apărarea Ucrainei de un posibil atac. „Germania nu își poate permite să rămână neutră”, a atacat ambasadorul Ucrainei la Berlin.

Ucraina, atac la Germania

SUA și Regatul Unit sunt printre țările care au trimis echipament militar în Ucraina pentru a o ajuta să se apere în cazul unei invazii, deși Rusia neagă că plănuiește o astfel de mișcare, în ciuda faptului că a mobilizat peste 100.000 de militari la graniță.

Cu toate acestea, Germania a refuzat să trimită ajutor și se pare că i-a blocat și pe alții să facă acest lucru, ceea ce a condus la acuzații că nu a arătat suficientă solidaritate Ucrainei, chiar dacă nu este membră UE sau NATO. Andrij Melnyk, ambasadorul Ucrainei la Berlin, a declarat că Germania trebuie să „se trezească” la pericolele cu care se confruntă țara sa.

Germania, acuzată că nu apără Ucraina de un posibil atac al Rusiei. „Nu își poate permite să continue să doarmă”
Ucraina acuză Germania.

„Credem că lumea devine din ce în ce mai periculoasă și Germania, ca cea mai mare țară europeană și cea mai puternică putere economică, nu își poate permite să rămână neutră și să continue să doarmă și să se bucure de o viață confortabilă”, a declarat Andrij Melnik pentru CNBC.

Germania trebuie să se trezească, Germania trebuie să-și sprijine aliații și Germania trebuie să facă mult mai mult pentru securitatea Europei, mai ales în acest moment special în care poate izbucni un nou război în inima Europei. Germania are un rol special de jucat”, a mai spus acesta.

Olaf Scholz, așteptat să clarifice poziția Germaniei față de Ucraina

Ambasadorul a adăugat că Germania ar trebui să se alăture aliaților pentru a trimite arme defensive în Ucraina și pentru a „ajuta la prevenirea acestui război pe care, se pare, că îl declanșează Rusia”.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au crescut în ultimele luni, deoarece Moscova a adunat peste 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina și a mutat aproximativ 30.000 de soldați în Belarus pentru exerciții militare. Încrederea în Rusia este scăzută după anexarea Crimeei în 2014 și sprijinul pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz este de așteptat să clarifice poziția Berlinului față de Ucraina la întâlnirea cu președintele Joe Biden, de la Washington, în prima sa călătorie în SUA de când a devenit cancelar.

În loc să trimită arme la Kiev, Berlinul s-a oferit să furnizeze 5.000 de căști de protecție și un spital de campanie. De asemenea, au existat informații că Germania a oprit Estonia să trimită arme în Ucraina, iar ministrul Apărării de la Kiev a spus că Berlinul a blocat încercările Ucrainei de a procura arme prin intermediul NATO.

Deoarece Ucraina nu este membră a NATO, alianța militară nu este obligată să o apere, dar având în vedere situarea sa orice confruntare are potențialul de a destabiliza întreaga regiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...