„Miliardarul preferat al lui Putin”, verdict dur pentru războiul din Ucraina. Greșeala imensă făcută de președintele rus

Beatrice Dumitru 29.06.2022, 12:02
„Miliardarul preferat al lui Putin”, verdict dur pentru războiul din Ucraina. Greșeala imensă făcută de președintele rus

Oligarhul Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogați ruși și un apropiat al lui Vladimir Putin, a vorbit despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina și pune la îndoială speranța Moscovei de „victorie” în țara vecină. De asemenea, acesta este de părere că liderul de la Kremlin a greșit atunci când a decis să lanseze acest război.

„Stăm și așteptăm victoria. Victoria cui?”

Oleg Deripaska, un magnat al aluminiului și apropiat al lui Vladimir Putin, a vorbit despre războiului din Ucraina, comentariile sale reprezentând o rară ieșire publică cu privire la rațiunea Kremlinului pentru invazia din fosta republică sovietică din partea unuia dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei.

Oleg Deripaska, considerat de unii oligarhul favorit al liderului de la Kremlin, a deplâns impactul economic al invaziei Ucrainei și al sancțiunilor impuse de Occident, despre care el a spus că au încetinit progresele înregistrate de parteneriatele internaționale de afaceri.

„Miliardarul preferat al lui Putin”, verdict dur pentru războiul din Ucraina. Greșeala imensă făcută de președintele rus
Oleg Deripaska este un apropiat al lui Vladimir Putin.

Mă neliniștește cât de repede am abandonat tot ce s-a realizat pe plan economic în anii ’90, apoi am abandonat tot ce am realizat în anii 2000, iar acum stăm și așteptăm victoria. Victorie a ce? Victoria cui? Cred că distrugerea Ucrainei ar fi o greșeală colosală, inclusiv pentru noi”, a spus oligarhul presei din Moscova și preluat de Business Insider.

Nu există amenințare la adresa conducerii Rusiei

Oleg Deripaska a mai afirmat că nu vede vreo amenințare la adresa conducerii politice a Rusiei. Critici importanți ai lui Vladimir Putin au fost otrăviți și uciși în circumstanțe suspecte înainte de invazie, în timp ce alții au fugit în alte țări europene pentru a scăpa de urmărirea penală.

Nu există niciun potențial de schimbare a regimului în Rusia. Opoziția a preferat peisaje frumoase europene și s-a retras din viața țării”, a afirmat Oleg Deripaska.

Miliardarul rus, care se confruntă cu sancțiuni din partea Statelor Unite, Marii Britanii și a Uniunii Europene, a devenit mai vocal cu privire la opoziția sa față de război încă din primele zile ale invaziei, dar a preferat să nu-l critice pe președintele rus.

Oleg Deripaska vrea să scape de sancțiuni

Oligarhul cere, acum, Curții Supreme a Statelor Unite să ridice sancțiunile impuse de SUA în 2018 pentru activitatea Rusiei în întreaga lume, dar și pentru anexarea Crimeei din 2014. Într-o petiție depusă luni, Deripaska a susținut că Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA a acționat în afara autorității sale statutare atunci când i-a impus sancțiunile.

Departamentul de Trezorerie, în pronunțarea sancțiunilor asupra activității globale a Rusiei, l-a acuzat pe Deripaska că acționează în numele unui înalt oficial al guvernului rus.

Occidentul a impus noi runde de sancțiuni împotriva oligarhilor și companiilor din Rusia în urma invaziei lansată în Ucraina pe 24 februarie, pe care Moscova o numește o „operațiune militară specială”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...