Fostul cancelar german Gerhard Schröder și-a dat demisia din compania de stat rusă Rosneft

Ana Anitoiu 20.05.2022, 17:58
Fostul cancelar german Gerhard Schröder și-a dat demisia din compania de stat rusă Rosneft

Fostul cancelar german Gerhard Schröder și-a dat demisia din consiliul de administrație al companiei petroliere de stat rusă Rosneft, alături de omul de afaceri Matthias Warnig, compatriotul lui. Reprezentanții firmei au făcut anunțul, vineri, și au transmis un mesaj referitor la aceste decizii.

Mesajul reprezentanților companiei, după demisia fostului cancelar german

Demisia fostului cancelar german din compania Rosnef vine după ce, joi, Parlamentul European a cerut includerea sa pe lista neagră, dacă el nu va renunța la funcția pe care o deținea din consiliul de administrație al acesteia.

În acest fel, eurodeputații ar fi încercat să îl determine pe fostul cancelar al Germaniei, în vârstă de 78 de ani, să nu accepte o funcție de conducere la gigantul rus Gazprom, conform Reuters.

„Înţelegem deciziile lor şi le mulţumim pentru sprijin în continuare”, au transmis reprezentanții companiei ruse Rosneft, printr-un comunicat de presă.

Fostul cancelar german Gerhard Schröder si-a dat demisia din compania de stat rusa Rosneft
Gerhard Schröder si Vladimir Putin

Gerhard Schröder a rămas fără unele dintre privilegiile de fost cancelar

Tot joi, Gerhard Schröder a rămas fără o parte dintre privilegiile de fost cancelar, după ce acestea i-au fost retrase de către grupurile parlamentare membre ale coaliţiei guvernamentale din Germania. Mai exact, i s-au retras biroul pus la dispoziţie şi personalul aferent, dar nu şi pensia corespunzătoare funcţiei şi protecţia din partea poliţiei.

În urma acestei decizii referitoare la fostul cancelar, parlamentarii germani au transmis că în acest fel, Gerhard Schroeder, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a suportat consecințele atitudinii sale faţă de războiul din Ucraina.

„Pentru mine nu mai este de conceput ca un birou pentru el să fie asigurat de către contribuabil. Foștii deținători de funcții de conducere, care aparent stau alături de guverne criminale, nu pot conta pe sprijinul acestui stat”, a declarat ministrul federal de Finanțe, Christian Lindner, pentru ziarele din Funke-Mediengruppe, referitor la sancționarea lui Gerhard Schröder.

După ce a ieșit din funcția de cancelar al Germaniei, pe care a ocupat-o în perioada 1998 – 2005, Gerhard Schroeder a făcut lobby pentru interesele Moscovei. El a făcut parte din conducerile mai multor companii din Rusia, printre care se numără Gazprom, Nord Stream și Rosneft.

Pentru privilegiul lui Gerhard Schröder referitor la dreptul la mai multe birouri în Cameră și la un buget de personal, cotribuabilii au plătit suma de 400.000 de euro pe an. Fostul cancelar a avut dreptul la șapte membri ai personalului.

Între timp, un oficial rus a transmis că Moscova este pregătită să deblocheze porturile ucrainene, astfel încât să se poată face exporturile de cereale. Însă, a cerut ca mai întâi să fie ridicate sancțiunile pe care Occidentul le-a impus împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina declanșat de liderul rus la data de 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe