Gata cu relaxarea! Românii au parte, din nou, de restricţii începând cu 1 ianuarie 2022

Beatrice Dumitru 01.01.2022, 21:21
Gata cu relaxarea! Românii au parte, din nou, de restricţii începând cu 1 ianuarie 2022

Sărbătorile au trecut și romănii se întorc la restricțiile anti-Covid chiar din prima zi a anului, în încercarea de a limita răspândirea noului virus. Se pare că autoritățile iau în calcul și alte restricții, după ce numărul cazurilor de coronavirus au explodat în Europa în ultimele zile, iar valul cinci al pandemiei amenință România.

Ce restricții iau în calcul autoritățile

Restricțiile actuale afectează programul de funcționare al magazinelor și vizează persoanele nevaccinate.
Astfel, toate magazinele, restaurantele, barurile și cafenelele vor funcționa până la ora 22:00 și la o capacitate de doar 50%, în timp ce accesul se va face pe bază de certificat verde.

Pe fondul răspândirii variantei Omicron, autoritățile iau în calcul noi restricții, fiind de așteptat ca peste două-trei săptămâni în România să ajungă valul cinci al pandemiei. Iar o măsură ar fi implementarea certificatului verde la locul de muncă. Dacă acesta nu va fi votat mai repede, este posibil ca țara noastră să intre într-un alt lockdown, potrivit autorităților.

Gata cu relaxarea! Românii au parte, din nou, de restricţii începând cu 1 ianuarie 2022
Noi restricții anti-Covid-19.

Există o ordonanţă de urgenţă în Parlament şi un proiect de lege în Parlament. Ca atare, până ce nu se finalizează unul dintre ele, decizia a rămas să fie luată în funcţie de situaţie şi, în funcţie de situaţie, vom proceda în aşa fel încât ceea ce există ca măsuri în momentul de faţă să poată fi aplicate”, declara premierul Nicolae Ciucă în urmă cu cîteva zile.

Record de cazuri în Europa într-o săptămână

Europa este din nou epicentrul pandemiei, fiind lovită de valul cinci. Multe țări au raportat la sfârșitul anului 2021 cifre record de cazuri, cele mai afectate fiind Franța, Italia sau Marea Britanie. Creșterea numărului de infectări a forțat guvernele să impună noi restricții pentru a împiedice copleșirea sistemelor de sănătate.

Un total de 6,55 milioane de cazuri au fost raportate în perioada 22-28 decembrie, cele mai mari cifre de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie, în martie 2020,  ceea ce a determinat agenția să spună că va urma un„tsunami de cazuri”, din cauza circulației simultane a variantelor Delta și Omicron.

Delta și Omicrom sunt acum amenințări gemene care duc cazurile la cifre record, ceea ce provoacă creșteri ale numărului de spitalizări și decese. Sunt foarte îngrijorat de faptul că varianta Omicron, fiind foarte transmisibil și răspândindu-se în același timp cu Delta, duce la un tsunami de cazuri”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, citat de Reuters.

Peste 281 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus la nivel global și mai mult de 5 milioane au murit de la izbucnirea pandemiei, în decembrie 2019, la Wuhan, în China.

Urmăriți Impact.ro și pe