Găluște cu prune. Trucul simplu de care e bine să ții cont pentru a ieși perfecte. Rețeta de la JamilaCuisine

Iancu Andreea 08.10.2021, 10:45
Găluște cu prune. Trucul simplu de care e bine să ții cont pentru a ieși perfecte. Rețeta de la JamilaCuisine

Găluștele cu prune reprezintă pentru mulți dintre noi desertul copilăriei. Bunicile pregăteau adesea aceste bile umplute cu prune toamna, când pomii din curte ofereau ingredientul esențial. Și pentru că piețele sunt pline de prune în această perioadă a anului, poți încerca să recreezi amintirile copilăriei în farfurie, cu ajutorul unei rețete simple de găluște cu prune, creată de JamilaCuisine. Vei obține un desert savuros, ușor de preparat și care va readuce gustul copilăriei în prezent.

Cum pregătești găluște cu prune simplu și rapid

Prunele se numără printre fructele cu multiple beneficii pentru sănătate, însă dincolo de acestea au o dulceață și un gust aparte, de care ne bucurăm adesea în gemuri și magiun. Pentru că sunt mult mai savuroase într-o rețetă de găluște cu prune, poți încerca să renunți la clasica felie de pâine cu unt și magiun și să te bucuri de gustul desăvârșit al acestor comori ale toamnei.

Deși multe gospodine se tem când aud de pregătirea unor găluște, această rețetă este extrem de simplu de realizat dacă ții cont de câteva sfaturi. Pentru că aluatul are la bază cartofi fierți, poți încerca să îi  fierbi la aburi sau chiar în coajă, pentru a nu absorbi atât de multă apă. Totuși, ai grijă să nu adaugi prea multă făină în compoziție pentru a nu obține găluște prea tari. Chiar dacă aluatul iese lipicios, poți modela găluștele cu mâinile înfăinate, evitând prea multă făină în compoziție.

Rețeta de găluște cu prune
Găluște cu prune, un desert savuros și simplu de preparat

Rețetă de găluște cu prune

Ingrediente

  • 1 kg de prune
  • 1 kg de cartofi
  • 350 gr de făină
  • 300 gr de pesmet
  • 250 gr de zahăr + 4 linguri de zahăr
  • 2 ouă
  • 2 linguri de ulei
  • 50 gr de unt
  • 2 bețe de scorțișoară
  • 1 lingură de scorțișoară pudră
  • sare

Mod de preparare

Începem prin a pune la fiert cartofii, curățați și tăiați în cubulețe în prealabil. Aceștia se pun într-o oală în care fierbe deja apa și în care am adăugat și puțină sare. Pentru un plus de savoare putem adăuga 2 bețe de scorțișoară în oala unde așteptăm să se fiarbă cartofii. Între timp, peste prunele spălate și curățate de sâmburi adăugăm 4 linguri de zahăr și amestecăm.

Separat, într-o tigaie, adăugăm untul, pe care îl topim și apoi punem deasupra pesmetul pentru a-l rumeni puțin, până capătă o culoare aurie. După ce și-a schimbat culoarea, adăugăm zahărul și scorțișoara măcinată și amestecăm bine toate ingredientele.

După ce cartofii s-au fiert, îi scurgem de apă și îi așezăm într-un vas. Cu ajutorul unui blender îi transformăm într-un piure, peste care adăugăm cele două ouă, ulei, sare și făină. Toate ingredientele se frământă bine până se obține un aluat. Apoi se trece la formarea găluștelor.

Luăm câte o bucată de aluat, pe care o dăm prin făină și o modelăm sub forma unui cerc, de mărimea palmei. În interior adăugăm o prună și unim marginile aluatului peste ea, astfel încât să obținem o bilă, pe care o vom așeza pe o farfurie tapetată în prealabil cu făină. După ce am format găluștele, punem apă la fiert cu sare, într-o oală, și adăugăm pe rând fiecare bilă formată. Atunci când sunt fierte, găluștele vor deveni tari și ferme, semn că sunt gata de scos. Se tăvălesc prin pesmetul cu zahăr și scorțișoară și se servesc, după preferințe, calde sau reci.

Urmăriți Impact.ro și pe