Fumătorii vor plăti mai scump pachetul de țigări din 2023. Nici dispozitivele electronice de vapare nu scapă de noile taxe

Ana Anitoiu 28.11.2022, 10:59
Fumătorii vor plăti mai scump pachetul de țigări din 2023. Nici dispozitivele electronice de vapare nu scapă de noile taxe

Fumătorii vor plăti mai mult pe un pachet de țigări începând din 2023. Nici dispozitivele electronice de vapare nu vor scăpa anul viitor de noile taxe, în premieră la nivelul întregului bloc comunitar, dacă se va aplica un nou proiect al Comisiei Europene.

Fumătorii vor plăti mai mult pe țigări

Proiectul Comisiei Europene face parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului. Acesta se referă la creșterea accizei minime a Uniunii Europene pentru țigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigări.

Prin urmare, dacă proiectul Comisiei Europene va fi adoptat, vor crește prețurile țigărilor și în Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai puțin de 3 euro.

Țigări electronice gratuite pentru oamenii fără adăpost
Fumatorii ar putea plati mai mult

Ce accize au fost propuse pentru produsele de vaping și cele din tutun încălzit

Noul regim fiscal va alinia impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vaping-ul și tutunul încălzit, la cea a țigărilor. Pentru produsele de vaping mai puternice este pregătită o acciză de cel puțin 40%, iar pentru cele mai puțin puternice, una de 20%.

De asemenea, produsele din tutun încălzit vor fi afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1.000 de articole vândute.

Câți bani vor câștiga țările din UE din creșterea taxelor pentru țigări

Creșterea taxelor pentru țigări ar urma să genereze 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale Uniunii Europene. Accizele la aceste produse ar urma să crească semnificativ și în țări precum Luxemburg și Austria, unde în prezent sunt scăzute în raport cu veniturile.

Oficialii din domeniul sănătății au ca obiectiv reducerea consumului de tutun în rândul cetățenilor Uniunii Europene de la nivelul actual de aproximativ 25% la 20% în anul 2025 și la mai puțin de 5% până în 2040.

Comisia Europeană a impus o interdicție în această lună cu privire la produsele din tutun încălzit aromatizat, astfel încât să diminueze creșterea cererii în rândul consumatorilor tineri. O măsură similară a fost luată și în Statele Unite ale Americii unde autoritățile de reglementare de la Food and Drug Administration au luat măsuri pentru a interzice produsele populare de vaping, cum ar fi Juul.

Propunerea Comisiei Europene va trebui să fie aprobată de toate statele membre ale Uniunii Europene înainte de a fi consfințită prin lege și a începe să fie aplicată.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...