Cardurile sociale, blocate imediat dacă achiziționezi aceste produse din supermarket. Nu este vorba despre alcool sau tutun

Beatrice Dumitru 10.10.2022, 10:02
Cardurile sociale, blocate imediat dacă achiziționezi aceste produse din supermarket. Nu este vorba despre alcool sau tutun

Mai mulţi români care primesc carduri sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei s-au trezit cu acestea blocate. Ei au făcut o greșealî banală și au cumpărat anumite produse, dar nu tutun și alcool pentru care au fost penalizați peste 10.000 de beneficiari în luna august.

Ce au cumpărat românii cu cardurile sociale

Peste 2,5 milioane de români beneficază de vouchere sociale în valoare de 250 lei în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România”, pentru a achiziţiona produse alimentare și mese calde de 3,1 miliarde de lei.

Însă unii dintre beneficiarii cardurilor sociale au făcut o greșeală banală și au cumpărat anumite produse care nu se încadrau în program, motiv pentru care s-au trezit cu voucherele blocate. Ei au achitat cu respectivele carduri sociale detergenţi sau mâncare pentru animale, notează Antena 3.

Cardurile sociale, blocate imediat dacă achiziționezi aceste produse din supermarket. Nu este vorba despre alcool sau tutun
Cardurile sociale sunt pentrualimente și mese calde.

Nu cumpăraţi şerveţele, hârtie igienică, detergenţi etc., chiar dacă magazinul vă spune că e ok! Noi am pierdut dreptul pentru că am cumpărat 2 cutii hrană pentru căţel, la casa de marcat ni s-a spus că este ok, dar după, ni s-a anulat dreptul de a mai beneficia de aceşti bănuţi pe motiv că sunt destinaţi strict pentru hrana oamenilor!”, transmite unul dintre românii care s-au trezit cu voucherele pentru alimente blocate.

Cine sunt cei peste 2,5 milioane de români care beneficiază de tichete sociale

  • a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  • c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  • e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  • f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile sunt încărcate o dată la două luni cu 250 și pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor, potrivit Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În luna august, peste 10.000 de vouchere sociale au fost blocate, după ce beneficiarii au achiziționat cu ele tutun și alcool.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...