Editorial Dan Mlădinoiu

Fuga nu e rușinoasă. Depinde de direcție

Dan Mlădinoiu 02.08.2021, 19:03
Fuga nu e rușinoasă. Depinde de direcție

Un sistem politic opresiv este ca un pemanent brici aflat cu tăișul lâgă carotida oricărui om dintr-un popor devenit victimă a unui despot. Întreg fizic, însă cu o personalitate demnă de studiu psihiatric. Un tiran nu va înțelege niciodată că libertatea este o necesitate cu rost, așa cum sublinia în vremuri de demult, filosoful portughez, Baruch Spinoza.

“Asupra mea se fac presiuni și mă forțează să părăsesc țara, fără acordul meu”

Dictatorii n-au mamă, n-au tată. Sunt neînstare să-și analizeze gesturile, fapturile, apucăturile și, mai cu seamă mințile rătăcite într-un labirint tenebros din care nu vor ieși decât cu picioarele înainte. Cel mai recent caz, pe cât de uimitor, pe atât de firesc în cele din urmă s-a petrecut în fieful unuia dintre domeniile puține și curate în care politica nu are ce căuta: sportul.

Mai exact, Jocurile Olimpice aflate în plină dersfășurare la Tokyo. Atleta belorusă Kristsina Tsimanovskaya (24) a cerut ajutorul autorităților nipone, după ce a fost rechemată în țara natală, înaintea încheierii competiției. Țară pe care o birjărește după bunul plac ultimul tartor din Europa, Alexandr Lukașenko. Numita sportivă s-a dus glonț la Amasada Poloniei din capitala Țării Soarelui Răsare și a solicitat azil politic.

“Asupra mea se fac presiuni și mă forțează să părăsesc țara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să intervină”, a afirmat atleta din proba de 200m. Cehia și Polonia au reacționat rapid, deși tânăra sportivă era dispusă să plece în orice țară europeană, anunțând că sunt dispuse, relatează BBC, să-i ofere viză de ședere.

CIO a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Mark Adams, că atleta se află în grija autorităților japoneze. În acest aparte caz este implicată și Agenția pentru Refugiați a ONU. Lukașenko, un vasal comunist al Kremlinului, reușește prin “realizările” sale de insalubru Ev Mediu să se afle în centrul atenției internaționale după ce și-a adjudecat o nouă medalie de aur prezidențială în urma unui scrutin fraudat fără perdea, grosolan până în măduva urnelor de vot.

Fuga nu e rușinoasă. Depinde de direcție
Kristsina Tsimanovskaya

Lukașenko a reușit să scandalizeze o lume întreagă, deturnând o aeronavă Ryanair pentru a aresta un disident politic

Apoi, nacealnikul-șef a purces la reprimarea brutală a reacțiilor erupte din acest imens furt. Recent, același Lukașenko a reușit să scandalizeze o lume întreagă, deturnând o aeronavă Ryanair pentru a aresta un disident politic.”Bumerangul” auncat în coada avionului avea să se întoarcă sub forma unei serioase suite de sancțiuni aplicate Belarusului de către Uniunea Europeană.

După părerea mea, acest Stegozaur din Mezozoicul comunist, șeful anacronic al unui spațiu concentraționar, în pofida legăturii sale ombilicale cu fratele mai mare de la Est, se va prăvăli pe popria scară iluzorie, edificată cu ajutorul teroarei, temnițelor, armelor. El este un om contra naturii.

Într-o bună zi, magma latentă de sub somptuosul lui tron va erupe și-l va spulbera. E doar o chestiune de timp. Pentru că belorușii exasperați vor prefera libertatea periculoasă în locul sclaviei pașnice. Așa s-a întâmplat aproape peste tot în lume, așa va fi la Minsk. Exemplul Ucrainei este edificator. O singură scânteie, un ciob de sticlă ars nemilos de soare pot fi suficiente a produce pârjoluri scăpate de sub control.

Sportul trebuie să rămână străin politicului

Sportul trebuie să rămână străin politicului, însă când suferă intruziuni nefirești e în stare să devină cauză. În Belarusul lui Lukașenko s-au adunat prea multe deraieri pe centimetrul pătrat de timp. Neputința în fața răului înarmat este, poate, cea mai mare umilință la care poate fi supus omul. Toate au un sfârșit.

Într-o țară condusă de un tiran activitatea esențială a fiecăruia este de a regreta. Pentru că oamenii de acolo l-au ales, l-au susținut cândva și s-au lăsat dominați de frică. Într-o țară al cărei popor nu te mai vrea, ba chiar te urăște, nu e cazul să te întrebi de ce, ci ce ai de făcut: fugi sau predai puterea. Atleta olimpică nu a avut decât prima opțiune și a ales direcția optimă – spre un finish mai prețios decât tot aurul din lume, LIBERTATEA.

Urmăriți Impact.ro și pe