Atleta Krystsina Tsimanouskaya, pe punctul de a fi răpită de la JO de Lukașenko. De ce vrea sportiva azil în Europa

Iancu Andreea 01.08.2021, 19:28
Atleta Krystsina Tsimanouskaya, pe punctul de a fi răpită de la JO de Lukașenko. De ce vrea sportiva azil în Europa

O întâmplare demnă de regimurile comuniste a avut loc recent la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Atleta bielorusă Krystsina Tsimanouskaya a fost pe punctul de a fi răpită de regimul Lukașenko și cere azil în Europa, după ce a refuzat să revină în țara natală. Sportiva din Belarus susține că a fost luată cu forța și dusă la aeroport în timpul Olimpiadei, deși aceasta urmează să concureze luni într-o nouă competiție de atletism.

Atleta Krystsina Tsimanouskaya, pe punctul de a fi răpită de la JO de Lukașenko

Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt marcate de un scandal, după ce atleta Krystsina Tsimanouskaya a acuzat că a fost pe punctul de a fi răpită de regimul președintelui bielorus Lukașenko. Totul a pornit de la faptul că sportiva a oferit o declarație pentru Reuters, în care susținea că responsabilii echipei din Belarus au forțat-o duminică să împacheteze și să părăsească satul olimpic. Aceasta însă a refuzat. Anterior, într-o postare pe Instagram, sportiva afirma că a fost pusă, într-un timp foarte scurt, în situația de a participa la cursa de 400 de metri de joi, după ce s-a ajuns la concluzia că unii membrii din echipa Belarusului nu îndeplinesc condițiile.

Pentru că s-a plâns de neglijența de care antrenorii săi au dat dovadă, sportiva a fost retrasă din competiții. În plus, echipa olimpică a statului a anunțat că Tsimanouskaya a fost eliminată de pe lista membrilor sportivilor din Belarus din cauza stării sale „emoționale și psihologice”, aceasta urmând să renunțe la proba de 200 de metri și la cea de 400 de metri la care urma să participe. Pe de altă parte, Krystsina Tsimanouskaya a fost dusă cu forța la aeroport, aceasta menționând că îi este teamă să se întoarcă în Belarus, solicitând azi în Europa și a contactat Ambasada Austriei pentru a merge la Viena. Lukașenko a schimbat legislația astfel încât oricine critică sistemul să poată fi închis.

Nu mă voi întoarce în Belarus. (…) Nu mi-au explicat nimic. Mi-au cumpărat bilet, mi-au spus să-mi împachetez lucrurile și m-au dus la aeroport, a afirmat sportiva.

Atleta Krystsina Tsimanouskaya, pe punctul de a fi rapita de la JO de Lukasenko
Sportiva din Belarus a solicitat ajutorul poliției din Tokyo

Sportiva a primit asistență din partea autorităților de la Tokyo

Deși ar fi trebuit să se îmbarce în aeronava care executa zborul Tokyo – Istanbul, pentru a ajunge acasă, avionul a decolat de pe aeroportul Haneda, în timp ce sportiva a rămas sub protecția polițiștilor din Tokyo. Aceasta urmează să se consulte în curând cu reprezentanții Ministerului Japonez de Externe. De asemenea, Ambasada Poloniei în Japonia i-a oferit asistență sportivei, potrivit Tass. După ce în luna mai, Lukașenko a deturnat un întreg avion civil doar pentru a pune mâna pe Roman Protasevici, un jurnalist care a criticat regimul președintelui din Belarus, acum politicianul pare să fi intenționat să o răpească pe atleta Tsimanouskaya.

Sportiva este un atlet cu performanțe notabile în sportul din Belarus. În vârstă de 24 de ani, tânăra este specializată în sprint, practicând atletismul încă din copilărie. Anul 2015 i-a adus lui Tsimanouskaya locul 6 în cursa de 100 m la Campionatele Europene de juniori. Ulterior, la doi ani distanță, în 2017, aceasta a câștigat medalia de argint la Campionatele Europene de Tineret. De asemenea, în 2019, atlenta a câștigat cursa de 200 de metri la Universiada din Napoli și a luat medalia de aur la campionatul din Belarus, reprezentând țara la campionatul european pe echipe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...