Fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Și-a luat casă din banii veniți la partid de la stat

Stan Filon 01.07.2021, 16:11
Fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Și-a luat casă din banii veniți la partid de la stat

Partidul Social Democrat a mai pierdut un membru care a fost condamnat la închisoare, după ce judecătorii au decis că acesta și-a luat casă pe banii partidului. Vorbim chiar despre Mircea Drăghici, trezorierul PSD, care a avut banii partidului pe mână, inclusiv pe cei veniți de la stat.

Fostul trezorier al PSD a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Așadar, fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, după c ar fi folosit 380 de mii de euro din fondurile PSD pentru a-și achiziționa o casă. În primă instanță Drăghici fusese condamnat tot la 5 ani de închisoare cu executare, așadar decizia magistraților este una definitivă.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Mircea Drăghici de delapidare și utilizarea subvențiilor primite de la stat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în 2019. Acesta a fost acuzat că și-a cumpărat o vilă de nu mai puțin de 500 de mii de euro, iar majoritatea banilor au fost ”împrumutați” din fondurile PSD.

Fostul trezorier al PSD a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare
Fostul trezorier al PSD a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

A furat din fondurile partidului suma de 380 de mii de euro

„În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private. În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.
Promisiunea de vânzare-cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.

Banii au provenit din subvenția de la stat

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro, ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.
În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului”, potrivit unui comunicat DNA.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...