Cum și-ar fi cumpărat Mircea Drăghici, fostul trezorier PSD, casă în Pipera cu banii din subvenția partidului

Alexandru Ioanid 25.07.2019, 14:33
Cum și-ar fi cumpărat Mircea Drăghici, fostul trezorier PSD, casă în Pipera cu banii din subvenția partidului

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis, joi, în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat inclusiv de delapidare. Dosarul va ajunge pe masa judecătorilor de la Înalta Curte, cei care vor decide dacă acesta este sau nu vinovat.

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru utilizarea ilegală a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi pentru delapidare.

În același dosar era cercetat și Daniel Barbu, cel care a aprobat subvențiile din postura de președinte al Autorității Electorale Permanente la acea vreme, dar cauza sa a fost disjunsă. În cazul său, așadar, va fi deschis un alt dosar.

Cum și-a luat Mircea Drăghici casă în Pipera din subvențiile PSD

Procurorii DNA, care au decis să-l trimită în judecată pe Mircea Drăghici, susțin că au adunat probe solide care arată cum s-a folosit fostul trezorier de subvențiile PSD. Aceste subvenții sunt primite de la Autoritatea Electorală Permanentă, așadar din bani publici.

Anchetatorii susțin că între februarie și mai, anul trecut, Mircea Drăghici și-a însușit, prin delapidare, suma de 380.000 de euro din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Banii au fost cheltuiți în scop personal: mai exact și-a cumăpărat un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

”Cu aceşti bani, inculpatul a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid)”
Rechizitoriu DNA

Ca să-și ascundă faptele, Mircea Drăghici a încheiat acel contract de închiriere pe o durată de 10 ani, până în 2029. Acolo se menționa că valoarea totală a chiriei – adică 380.000 de euro- urma să fie achitată timp de un an și jumătate.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată PSD, după cum arată procurorii DNA.

La apariția acestor informații în presă, AEP a început un control la PSD, pentru a vedea cum au fost cheltuite subvențiile. Acela a fost momentul în care a fost reziliat contractul de închiriere, iar sumele au fost restituite. 

Mircea Drăghici a pus mâna și un Mercedes de lux

Procurorii DNA susțin că Mircea Drăghici nu s-a oprit doar la casa din Pipera. Tot în calitate de trezorier, ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

”Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, subliniază procurorii, adăugând că PSD ”a ales ca, în urma propriilor analize, să îşi exprime poziţia procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătoreşti în cauză”.

Dosarul va fi judecat de magistrații Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Urmăriți Impact.ro și pe